Türkçe
▷ Robotik Saç Ekimi Nedir? | Robotik Saç Ekimi Fiyatları
Saç Ekimi Friday 21st of October 2022

Robotik Saç Ekimi Nasıl Yapılır? Robotik Saç Ekimi Tekniği Aşamaları

Saç ekim tekniklerinde FUE'nin bir çeşidi olan robotik saç ekimi, 3B teknolojisine dayanmaktadır. Donör bölgeden saç köklerinin robotik cerrahi kullanılarak toplanmasıyla gerçekleştirilen saç ekimi yöntemidir. Saç ekim robotu ile yapılan işlemlerde diğer ekim tekniklerine göre olası hata payı, optik illüzyon ve hassasiyet minimum seviyeye indirilir.

Saç ekimi operasyonunda saç çıkış yönü ekim yapan doktorun dikkat, özen ve tecrübesiyle doğru orantılıdır. Robotik saç ekiminde, saç ekim robotunun akıllı algoritmaları kullanmasıyla tüm süreç olması gerektiği gibi gerçekleştirilir.

Robotik saç ekiminde hata payı gözlenmez. Özellikle donör bölgeden saç kökleri toplanırken sağlıklı ve dökülmeyen saç kökleri seçilir ve kullanılır. Ayrıca saç kökü toplanırken mevcut saçlar hiçbir şekilde zarar görmez. Saç ekiminde kişiye özel tasarım yapmak da mümkündür. Robotik saç cerrahisi ile aralara ekim yapılırken ve sıkılaştırma yaparken mevcut saçlara zarar verme olasılığı yoktur.

Robotik Saç Ekimi Nedir?

Robotik saç ekimi tekniği hem uygulamayı gerçekleştiren doktor hem de ekim yapılan kişi için oldukça rahat bir tekniktir. Saç ekim işlemi için robot tarafından analiz edilen saç kökleri, ömür boyu dökülme riski taşımayan saç kökleridir.

Kıl kökleri robotik okuyucu sayesinde daha net görünür.  Bu kökler komşu saç köklerine zarar vermeden hızlı bir şekilde toplanır. Robot, işlemi otomatik olarak tanımlar ve kullanıcı doktordan bir komut almasa bile işlemi gerçekleştirmeye başlar. Tabi ki robotu kullanan doktor istediği zaman müdahale edebilir.

Aynı zamanda saçın çıkış yönü de robotik okuyucular tarafından hesaplanabilir. Ekim yapılacak kişinin üç yönlü fotoğrafları saç ekimi operasyonuna başlamadan çekilir. Arkadan, yandan ve önden çekilen fotoğraflar sayesinde hangi bölgeye ne kadar saç ekilmesi gerektiği hesaplanır. Ayrıca çıkış yönü hesaplanır ve hangi açıda ekim yapılacağı robotik okuyucunun hafızasına eklenir. Tüm aşamaları bir günde gerçekleşen robotik saç ekim operasyonu ortalama 7 saat sürmektedir.

Robotik Saç Ekimi

Robotik Saç Ekiminin Avantajları Nelerdir?

Bütün saç ekim tekniklerinin farklı bir avantajı bulunmaktadır. Teknikler geliştikçe de bu avantajlar artmaktadır. Robotik saç ekimi en güncel tekniklerden biridir. Robotik saç ekiminin avantajları şunlardır:

  • Diğer saç ekim tekniklerine göre daha basit ve pratik bir tekniktir. İşlemler otomatik olarak ilerler ve bu sayede bir zorlukla karşılaşılmaz.
  • Robotik saç ekiminde hata payı yoktur.
  • Diğer saç ekimi tekniklerinde, greft toplama işlemi sırasında yakındaki sağlıklı greftlerin az da olsa zarar görmesi mümkündür. Robotik okuyucular sayesinde sağlıklı kökler zarar görmez.
  • Analiz muayenesi sırasında ekim yapılacak kişiye uygulanan 3 boyutlu modelleme ile gerekli tüm işlemler kısa sürede hesaplanır.
  • İyileşme süresi diğer saç ekim tekniklerine göre daha kısadır.
  • Saçın doğal görünümünü sağlayan en iyi teknolojidir.
  • DHI, FUE tekniklerinde saç kökleri 3mm derinlikten alınırken robotik saç ekiminde 1.5mm derinlikten kökler alınabilmektedir. Bu sayede toplama alanında çukurlaşma olmaz.
  • Robotik saç ekimi yönteminde iyileşme süreci daha hızlıdır. Hatta saç ekiminden sonraki gün işe gidebilirsiniz. Ameliyattan sonra gözlerde ve alında şişlik komplikasyonları oluşmaz.

Robotik Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

  • Operasyon öncesi inceleme ve analiz yapılır.
  • İnceleme sonuçlarına göre ekim yapılacak bölge hazırlanır.
  • Ekim yapılacak alan işaretlenir.
  • Saç tıraş edilir.
  • Lokal anestezi yapılır.
  • Saç ekimine başlanır.
  • Saç ekimi robot tarafından yapılmaya başlanır.
  • Bütün aşamalar ekran üzerinden uzmanlar tarafından kontrol edilir ve herhangi bir durumda sürece müdahale edilebilinir. Müdahale için ekran kontrolü vardır.

Robotik saç ekiminde, greftleri toplamak için mekanik bir kol, monitör ve kanal açmaya yarayan delici bir mekanizma vardır. Greftler doktor tarafından değil bilgisayar tarafından toplanır. Robotik saç ekimi tekniği 5 aşamada gerçekleşir:

Saçın Fotoğraflanması

Robotik saç ekimi operasyonu öncesi kişinin fotoğrafları çekilir. Kafanın her açıdan fotoğraflanması gerekir. Bu sayede ekim yapılacak alan 3 boyutlu hale gelir ve bilgisayarın hafızasına aktarılır.

 Donör Bölgenin Belirlenmesi

Bilgisayar ortamında 3 boyutlu hale getirilen kafa bölgesi incelendikten sonra, alıcı alanın ne kadar grefte ihtiyacı olduğu belirlenir. Donör bölgesi de belirlendikten sonra greftler toplanır.

Greftlerin Toplanması

Robotik saç ekimi tekniğiyle toplanacak greftler ve greftlerin yönü belirlendikten sonra robot doğru açıyla kökleri toplamaya başlar. Vakum özelliği bulunan robot, kökleri çift hazneli bir iğne ile toplamaktadır.

Kanalların Açılması

Robot yeterli miktarda greft topladıktan sonra kel olan bölgelere kanallar açılır. Diğer saç ekimi tekniklerinde olduğu gibi manuel veya mikro motor yöntemi ile kanal açma işlemi gerçekleştirilir.

Greftlerin Ekilmesi

Robotik saç ekiminde toplanan greftler açılan kanallara en uygun açıyla yerleştirilir. Bu aşama da bittikten sonra saç ekimi sonlanır. Saç ekimi sonrası süreç diğer saç ekim tekniklerinden sonra yaşanan süreç gibidir.

Robotik Saç Ekimi Başarı Oranı

Diğer tekniklerde gerçekleştirilen greft toplama ve ekim işlemi verimli olsa da bazen hatalar oluşarak sağlıklı saç köklerinin yakınında saç dökülmesine neden olabilir. Ancak robotik saç ekimi sonuçları hem donör hem de alıcı bölgelerde daha iyi koruma ve daha yüksek başarı oranı sağlamaktadır. Robotik saç ekimi DHI ve FUE yöntemlerinde olduğu gibi uzun bir bekleme gerektirmez. Robotik saç ekimi, saçların donör bölgeden alınıp alıcı bölgeye ekilme süresini önemli ölçüde azaltır. Robotik saç ekimi fiyatları diğer saç ekimi tekniklerinin fiyatlarına göre daha yüksektir. Bu yüzden pek tercih edilmemektedir.

Robotik Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Robotik Saç Ekimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Greftlerin toplandığı alanı enfeksiyondan korumak için 48 saat bandajlı olması gerekir. Saç ekimi sonrası ödem şiddetli olmadığı sürece normaldir. Ödemi hızla gidermek için saatte bir buz kompresi uygulanması gerekir. Ödem önleyici ilaçlar bu süreçte işe yarayabilir. İşlemden 24 saat sonra ilk kontrol yapılmalıdır. İlk yıkamanın doktor tarafından yapılması gerekir. Saç ekimi operasyonundan sonrasında verilen şampuan, losyon ve ilaçları düzenli olarak kullanılması önerilir. Saç ekimi operasyonundan sonraki gün işinize dönebilir ve sosyal hayatınıza devam edebilirsiniz. Robotik saç ekimi fiyatları için operasyon öncesi araştırma yapmak önemlidir.

Robotik saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta, kafayı çarpma ve sürtünmelere karşı korumaktır. Diğer tekniklere göre daha hızlı iyileşse de hassasiyeti aynı seviyededir.

Robotik Saç Ekimi Daha Mı İyi?

Robotik saç ekimi, FUE tekniğinin uygulanmasında büyük bir gelişmeyi temsil eder. Robotik saç ekimi tekniği, bir saç ekiminde iki kritik adımı optimize eder: greft toplama ve ekme işlemi arasındaki süreyi kısaltma ve 3 boyutlu alıcı bölge oluşturma. Sonuç olarak robotik saç ekimi, saç ekim tedavileri arasında en güncel olanıdır. Robotik saç ekimi, greftleri daha hızlı ve doğru bir şekilde topladığı için saç ekimi sürecindeki temel işlemlerin yürütülmesini iyileştirir. Ancak doğal görünümlü bir saça sahip olmanızı sağlamaz.

Robotik Saç Ekimi Ağrılı mı?

Diğer tekniklerin zaman zaman ağrılı olabileceğini duyduysanız, robotik saç ekiminin onlar gibi olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. FUT gibi geleneksel saç ekimi tekniklerinin aksine Robotik Saç Ekimi operasyonu genellikle ağrısızdır. Bazı hastalar operasyondan sonra birkaç gün içinde geçmesi gereken hafif rahatsızlık ve ödem yaşayabilir.