Türkçe
Dudak Dolgusu Nedir? İğnesiz Kalıcı Dudak Dolgusu Fiyatları
Estetik Cerrahi Wednesday 23rd of February 2022

Dudak dolgusu - Dudak botoksu nedir? | 2022 fiyatları ne kadar?

Daha şekilli, daha dolgun, daha simetrik dudaklara sahip olmak günümüz estetik teknolojileriyle artık çok daha kolay. Sadece 20 dakikalık işlem sonunda hayalinizdeki çekici dudaklara kavuşursunuz. Haydi bu harika dudaklara nasıl sahip olunur hep birlikte inceleyelim.

Dudak Dolgusu Nedir?

Çoğunlukla daha ince yapılı dudaklara sahip olan kişiler tarafından tercih edilen bir uygulama olan dudak dolgusu ile dudaktaki kontör hatları belirginleştirilir ve dudaklar doğal dolgu maddesi ile doldurularak estetik bir görünüm elde edilir. Ameliyatsız bir uygulama olan bu işlemde kullanılan dolgu maddesi hyalüranik asit bazlı geçici dolgudur. 1 yıla kadar ömrü olan bu madde zaman içinde vücut tarafından emilir ve dudaklar eski görünümüne geri döner. Ancak 2. dudak dolgusunda işlemin ömrü daha uzun ve daha kalıcı olacaktır.

Dudak Botoksu Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu uygulamasından önce uzman doktorun yüz anatomisini tespit etmesi ve kişinin yüzüne en uygun ölçüleri alması gerekmektedir. Bu uygulamada en önemli nokta dudakların ne kadar dolgunlaştığı değil, hastanın yüzünde ne kadar doğal ve uyumlu durduğudur.

İşlem öncesinde dudakların fotoğrafı çekilir sonrasında lokal anestezi uygulanır veya topikal anestezi kremi sürülerek bölge uyuşturulur. Dolgu maddesi çapraz bağlı hyalüronik asit olan, dudak dokusuyla uyumlu yumuşak yapıda, kalıcı olmayan dolgulardır. 1 ml tüp dudak dolgusu belirlenen bölgeye enjekte edilir. İşlem sırasında lokal anestezi veya diğer uyuşturma teknikleri uygulandığı için herhangi bir ağrı/sızı hissedilemez. Bu işlem ortalama 5 ila 10 dakika sürer ve uygulamadan hemen sonra dudaklardaki dolgunlaşma ortaya çıkar, dudaklar hızlıca hacim kazanır.

Bu uygulama esnasında veya sonrasında herhangi bir kanama, morarma, şişlik durumu yaşanmaz, iğnenin uygulandığı bölgeye bandajlama gerekmez. Kişi iş ve sosyal hayatına hemen dönebilir ekstra bir dinlenme süresi gerekmez. Dudak botoksu çok kısa sürede uygulanan ve risk faktörleri minimumda olan son derece konforlu bir uygulamadır.

Dudak botoksu sadece dudakları dolgunlaştırmak için değil aynı zamanda alt ve üst dudak arasındaki eşitsizliği de sağlamak için uygulanmaktadır. Sadece simetriyi düzeltmek için yapıldığında buna simetri dolgusu denmektedir. Uygulama sonrasında dudakların ne kadar hacim kazanacağı ve dolgunlaşacağı kullanılan botoks miktarına bağlıdır. Kişilerin tercihine göre belirlenen miktar ile hafif dolgun dudak isteyenlere az miktarda, büyük dudak isteyenlere de daha yoğun miktarda dolgu maddesi uygulanmaktadır.

Dudak Dolgusu Kalıcılık Süresi

Dudak Dolgusu Kalıcılık Süresi

Doğal Dudak dolgusu uygulamasında kullanılan madde tamamiyle doğal olduğu için vücut tarafından emilme özelliğine sahiptir bu nedenle 1 yıllık bir ömrü vardır. Zaman içinde emilen madde sonrasında dudaklar eski hallerine geri dönerler. Bu işlemde kullanılan madde hyaluronik asit içerikli, dermal dolgudur ve kalıcı değildir.

Dolgunun kalıcılığı kişinin yaşına, dudaklarının elastikiyetine, dudaklarının şekline ve kullanılan maddenin miktarına, kalitesine bağlı olarak da değişebilmektedir. Kişilerin yaşam stilleri, fiziki yapısı ve çevresel etmenler de dolgunun ömrü üzerinde dikkate değer bir etkiye sahiptir. Bu işlemin pozitif yanlarından biri de ikinci ve üçüncü uygulamalarda dolgunun ömrü gittikçe uzayacaktır.

Avantajlar:

  • Hyaluronik asit bazlı doğal dolguların kalıcı olmayışı başta olumsuz karşılansa da aslında oldukça pozitif bir durumdur çünkü eğer işlem sonrasında hastalar dudaklarının şeklinden hoşlanmazlarsa dolgu maddesi eritilerek dudaklar eski haline getirilebilir. Bu da oldukça iyi bir durumdur.
  • Ameliyatsız bir işlem olmasından dolayı herhangi bir kesi, pansuman ve bandaj gerektirmez.
  • İşlemden hemen sonra dudaklardaki hacim artışı ortaya çıkar.
  • Dudaklar büyümekle kalmaz, dudaklar arasındaki asimetri eşitlenir, dudaklar nem kazanır ve dudak kontör belirginleşir.
  • Yoğun hyaluronik asit maddesi dudaklar parlaklık ve canlılık kazandırır.
  • Dudak dolgusu işlemini farklı seanslarla ve yavaşa yavaş yapabilirsiniz ki bu tavsiye edilen yöntemdir. Dudakları kademeli olarak büyütmek daha faydalıdır.

Yan Etkileri:

  • Uzman doktor tarafından yapılan operasyonun herhangi bir yan etkisi yoktur.
  • Nadiren bazı kişilerde özellikle cildi hassas olanalar da morarma ve şişme gözlenebilmektedir ama bu çok ender görülen bir durumdur.
  • Aşırı dolgunlaştırma uygulamaları doğallıktan uzak yapay bir görünüme neden olmaktadır bu nedenle botoksun ölçüsü iyi ayarlanmalı ve yüz ile uyum içinde tutulmalıdır.
  • Uzman olmayan tecrübesiz kişilerde bu uygulama kötü sonuç doğurabilmektedir.

Dudak Dolgusu Fiyatları

Dudak dolgusu fiyatları kullanılan dolgu maddesine ve miktarına göre değişiklik göstermektedir. Kullanılan standart miktar 1 ml tüp ikan bazı kişilerde bu miktar eksik kalırken bazılarında daha fazla miktara ihtiyaç duyulmaktadır. Botoks fiyatını belirleyen bir diğer önemli nokta ise dolgu türünün markasıdır. Türkiye’de kullanılan 50’ye yakın dolgu markası mevcuttur ve bunların hepsinin fiyatları değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle hepsinin işlem sonucu, komplikasyonları ve kalıcılığı da doğal olarak sabit değildir. FDA onaylı Juvederm ve Teosyal gibi markalar kullanılması önerilmektedir.

Tüm bunların sonucunda internet ortamında dudak dolgusu fiyatı söylemek mümkün değildir. Kişilerin uzman doktorlarla görüşmesi ve beklentilerini aktararak en uygun tedavi yöntemi belirlendikten sonra dudak dolgusu fiyatı öğrenmeleri en sağlıklı olanıdır.

Uzman Doktor

Zaman zaman haberlere konu olan botoks kurbanı kişiler çoğunlukla merdiven altı denilen yerlerde bu işleme maruz kalmışlardır. Bu tarz kazaları yaşamamak için uzman doktor ve kliniklere başvurulması hayati önem arz etmektedir.

Dudak dolgusu yapmaya yetkisi olan uzmanlar; dermatologlar, medikal estetik doktorlar ve estetik plastik cerrahlardır. Kişilerin bu uzmanlara başvurmaları, kliniğin hasta yorumlarının araştırmaları ve bu kliniklerde gerçekleşen operasyonları incelemeleri çok önemlidir. Sıkı bir araştırmadan sonra bu işlemi gerçekleştirmek çok daha sağlıklı sonuçlar verecektir.

İşlem Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Dudak botoksu sonrası özellikle ilk gün dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir.

  • Dudağı yoracak sert çiğneme ve ısırma hareketleri yapmayın
  • Aşırı sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçının
  • Dudağınızı kaşımayın, ovalamayın ve öpüşmeyin
  • Mimik hareketleri yapmayın
  • Ruj ve parlatıcı gibi kozmetik ürünleri kullanmayın

Doğal Dudak Dolgusu

Geçici etkili hyaluronik asit bazlı dolgular ile istediğiniz ölçüde dokunuşlarla yapılan dudak dolgusu size son derece doğal ve estetik bir görünüm ve çekicilik kazandırır.

Hyaluronik asit insan vücudunda doğal olarak yer alan bir moleküldür. Hyaluronik asit kendi hacminin 1000 katına eş değerde su tutma özelliğine sahiptir bundan dolayı dudaklar hacimlenirken aynı zamanda çok daha canlı ve parlak görünürler.

Ve unutulamamalı ki dudak botoksundan en iyi sonucu almanın yolu işlemi tek seans yerine farklı seanslara bölerek yapmak çok daha sağlıklı ve iyi sonuçlar verecektir. 

Dudak Dolgusu Sonrası Dudaklar Yapay Mı Görünür Doğal Mı?

Dolgu uygulamasında en önemli nokta yüze en uygun ayarda, aşırıya kaçmadan yapılan dolgudur. Kişiler çoğunlukla çok dolgun dudaklar talep ederler ancak kişinin yüz çizgisini aşan en ufak bir ölçünün yüzde yapay bir görünüme neden olacağını göz önünde bulundurmazlar. Bundan dolayı bu uygulamanın uzman ve tecrübeli bir doktor tarafından yapılması çok önemlidir ki tecrübeli bir estetisten hastanın beklentisini karşılayacak ve yüzün simetrisini bozmayacak ölçüyü iyi ayarlayacaktır.

Dudak dolgusu kadın ve erkek olmak üzere hemen hemen herkes için oldukça uygun bir operasyondur. Ayrıca yukarıda da belirtildiği gibi dudak kaldırma ameliyatına göre daha avantajlı bir uygulamadır çünkü hasta sonuçtan memnun kalmazsa eğer geri dönme şansı mevcuttur.

Dudak Dolgusu Sonrası Dudaklar Yapay Mı Görünür Doğal Mı?

Dudak Kaldırma Ameliyatı

Lip lift ameliyatı yani dudak kaldırma ameliyatı dudak botoksu gibi dudak dolgunlaştırma da alternatif bir yöntemdir. Dudak dolgularını tekrarlamaktan sıkılanlar veya tek seferde kalıcı sonuçlar almak isteyenler için ideal bir estetik ameliyat uygulamasıdır.

Dudak kaldırma ameliyatı, özellikle üst dudağı kaldırarak daha belirgin bir görünüm sağlar. Gülümseme sırasında üst dudağın dişleri örtmesini engeller, dişler daha görünür olur. Ameliyat sonrasında daha dolgun bir üst dudak elde edilir, yüz gençleşir ve özellikle gülümseme esnasında çok daha çekici bir ifade elde edilir. Ameliyat ile tek seferde kalıcı ve çekici bir sonuç elde edersiniz, 6 veya 1 yıllık aralıklarla tekrarlanan dudak botoksuyla uğraşmazsınız.

Dudak Kaldırma Nasıl Uygulanır

Dudak kaldırma ameliyatı genel ve lokal olmak üzere anestezi veya sedasyon altında gerçekleşmektedir ve 1 saat sürmektedir. İşlem sonrasında hastanede kalmaya gerek yoktur, birkaç saatlik dinlenmeden sonra hasta aynı taburcu olur. Uygulama sırasında burun ve dudak arasında kalan kısımdan kesi yapılır, hastanın beklentisi ölçüsünde cilt alınır ve kesi dikilerek kapatılır. Bu işlemden sonra ilk 3 gün bu bölgede şişlik ve morarma meydana gelecektir ancak bu semptomlar 1 hafta içerisinde geçecektir. Hastanın bu süre zarfında yumuşak yiyecekler tüketmesi, sıvı ağırlıklı beslenmesi ve bu bölgeyi germemesi çok önemlidir. Dikkat edildiği taktirde iyileşme süreci daha hızlı gerçekleşecektir.

Ameliyattan sonraki 2 hafta boyunca bölgede özellikle gülerken ve mimik yaparken hafifi ağrı ve gerileme hissedilebilir ancak bunlar hafif dozda kalacaktır. Dikişler 1 haftadan sonra iyileşecektir, bölgedeki kızarıklık ve yaralanmalar ise 1 veya 2 içinde yok olacaktır.

Dudak Kaldırma İşlemi Kalıcı Mı?

Dudak kaldırma ameliyatı kalıcı bir işlem olup, dudak botoksunda olan geri dönüş kesinlikle söz konusu değildir. Dolgun dudaklar isteyen ancak kararsızlık yaşayan kişiler için en uygun yöntem dudak botoksudur çünkü geri dönme seçenekleri mevcuttur. Dudaklarının dolgunlaşmasını kesin olarak isteyen ve bundan emin olan kişiler ise doğruca dudak kaldırma ameliyatı olabilirler ve bu işlemde dudak botoksunun aksine belli aralıklarla tekrarlamaya gerek yoktur.

Bu uygulama sonrası üst dudak şekillenerek yukarı kalkar ve özellikle gülümseme esnasında dişler daha belirginleşerek çok daha çekici bir görünüm elde edilir. Bununla birlikte üst dudakta özellikle yaşlanmaya bağlı gelişen kırışıklar da iyileştirilmiş ve cilt gençleştirilmiş olur.

Herhangi bir sağlık sorunu olmayan herkes bu ayrıcalıktan faydalanabilir. Üst dudak yapısı zayıf ve ince olan kişiler için ideal bir uygulamadır. Erkek veya kadın herkes için ideal ve kalıcı bir uygulamadır.

Bu ameliyat sırasında; çene implantları, bişektomi yani yanaktan yağ aldırma ve yanak dolgusu vb. diğer estetik işlemlerde aynı seansta yapılabilir. 

Dudak Damak Yarıkları (Tavşan Dudak – Yarık Dudak)

Yarık dudak vakası, anne karnındaki bebeğin ilk 5 ila 9 haftalık süre içerisindeki yüz gelişimi sırasında dudakların birleşememe durumudur. Yarık dudak her ırkta farklı oranlarda görülmekle beraber; Avrupa’da 750 ila 1000 doğumda 1, Afro-Amerika’lılarda 2200 doğumda 1 ve Japon’larda 600 doğumda 1 gözlenmektedir. Japon’larda bu denli sık görülmesinin sebebi ise atom bombasının yol açtığı radyasyonun hala etkisini sürdürmesi olarak açıklanabilir. Bu olguda %80 yarık dudak görülürken bozukluk çoğunlukla sol taraftadır.

Yarık Dudak Neden Olur?

Bu vakaya birçok faktör neden olmaktadır. Bunlar arasında bazı ilaçlar, vitamin-mineral eksikliği, virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar, sigara-alkol tüketimi ve en önemlisi de genetik faktörler sayılabilir.

Genetik Faktörler

Genetik faktörler yarık dudak damakta büyük bir rol oynamaktadır. Yarık dudak damak ebeveynlerde mevcut olmadığı halde çocukta görülürse, ikinci çocukta ortaya çıkma riski %4’tür. Yarık dudak ebeveynlerden doğan çocuk yarık dudaksa ikinci çocukta bu risk %16’dır. Ayrıca ebeveynlerde olmadığı halde yakın akrabalarda yarık dudak varsa bu da yine bir risk faktörüdür.

Embriyoloji

Hamileliğin ilk 5 ila 9. haftasında bebeğin yüz gelişimi başlar ve bu 12 ila 17. haftaya kadar devam eder. İşte bu süreçte yüzün oluşmasını sağlayan tomurcuklarda ortaya çıkan sorunlar neticesinde dudakta gelişebilecek küçük bir çentikten dudağı iki taraflı olarak bölecek büyük yarıklara kadar giden tavşan dudak anomalisi gelişir.

Sonuçlar

Yarık dudak ve damak son derece komplike bir konu olup derinlikli bir inceleme ve araştırma gerektirmektedir. Tanı konması, bebeğin beslenme tarzı, ameliyat öncesi hazırlık, tedavi öncesi zamanlama, burun tedavisi, diş ve diş kemiği tedavileri gibi son derece incelik ve titizlik isteyen bir komplikasyondur. Tedavi süresi vakanın boyutuna göre uzayabilmektedir. Yarık dudak damak durumu bazı durumlarda damağı ve diş etlerini de etkilediği için konuşma bozukluklarına da neden olabilmektedir.

Dudak Dolgunlaştırıcı Alternatif Yöntemler

Dudak dolgunlaştırmada en etkili yöntem botoksdur ancak iğne veya ameliyatsız yöntemler kullanmadan dolgun dudaklara sahip olmak için alternatif yöntemler vardır.

Bu yöntemler arasında en çok rağbet gören dudak dolgunlaştıran kremdir. Düzenli aralıklarla kullanılan bu krem ile daha dolgun dudaklara kavuşabilirsiniz. İçerdiği tarçın, mentol, arı zehiri ve kapsaisin bileşenleri sayesinde uygulandığı taktirde dudaklarda şişmeye neden olarak, geçici bir dolgunluk oluşturur. Her dudak dolgunlaştırıcı krem aynı etkiyi yaratmamaktadır bundan dolayı kullanılacak ürün iyice araştırıldıktan sonra edinilmelidir. Yan etkileri arasında batma, uyuşma ve karıncalanma söz konusudur.

Bir diğer yöntem ise tamamiyle doğal olan dudak dolgunlaştırma egzersizleridir. Bu egzersiz hareketler ile dudaklarınız dolgunlaşacağı gibi sportif bir uygulama olmasından dolayı yüz bölgesi de gençleşecek ve sıkılaşacaktır.

İstanbul Vita ile dudak kaldırma ve dudak dolgusu operasyonları, uzman doktorlarımız tarafından son estetik teknolojileri kullanılarak uygulanmaktadır. Ayrıntılı bilgi ve danışma için sizleri kliniklerimize bekliyoruz.