Türkçe
Kepçe Kulak Ameliyatı Nedir? Nasıl Düzelir? | 2022 Fiyatları
Estetik Cerrahi Wednesday 23rd of February 2022

Halk dilindeki kepçe kulak ameliyatı nedir? nasıl düzelir?

Kulak işitmemizi sağlayan önemli bir duyu organıdır, aynı zamanda yüzümüzde simetriyi sağlar ve standart ölçülerin dışında olması durumunda kötü bir görüntüye neden olur. Kulak ölçülerinin normalden büyük olması kişilerin güvenlerini zedeler ve sosyal yaşamlarını olumsuz etkiler. Çoğunlukla doğuştan gelen bir durum olan kulak memesi büyüklüğü ve kepçe kulak, estetik ameliyatlar gelişinceye dek kişiler için çok sıkıntılı süreçlere neden olmuştur.

Kepçe Kulak Ameliyatı Nedir?

Halk dilinde kepçe kulak ameliyatı olarak da geçen kulak ameliyatının tıptaki adı Otoplasti’dir. Kulakların kepçe VE normalden daha büyük olması çeşitli nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. İşitme açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyen kepçe kulak daha çok toplumun alaycı tavırlarından kaynaklı olarak bir sorun haline gelmiştir. Özellikle ilk okul çağındaki çocuklarda arkadaşlarının tutumu ve lakaplarından dolayı travmalara neden olmaktadır. Bundan dolayı keğçe kulak ameliyatı kaç yaşında yapılır sorusunun cevabı küçük yaşlarda özellikle okul öncesi yani kıkırdak dokunun daha yumuşak olduğu bu erken dönemde yapılması doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. 6 yaş bu ameliyat için en ideal süreçtir.

Günümüzde gelişen tıp ve estetik cerrahi teknolojisi ile kulak ameliyatı son derece basit bir şekilde yapılmakta ve yine çok kısa sürede iyileşmektedir. Büyük kulak memelerini küçültme ve kepçe kulakları normal ölçülere getirme işlemi olan kulak ameliyatı ortalama 1 saat sürmekte ve hastalar için herhangi bir risk taşımamaktadır.  Aksine kulak estetiği sonrası kişiler hayallerini kurdukları görünüme kavuşur, özgüvenlerini kazanır böylece yeni ve daha mutlu bir hayata başlarlar.

Kepçe Kulakta Anatomik Sorun Nedir?

Kepçe kulaklar normalde çok büyük değildir ancak gelişim bozukluğuna bağlı olarak öne doğru daha belirgin olmalarından dolayı büyük görünürler. Kulak gelişiminin %90’lık kısmı 6 yaşında sonlanarak erişkin kulak boyutlarına ulaşır. Bundan dolayı kepçe kulaklar çocuklarda olduğundan daha büyük görünür. Kepçe kulaklarda kulağın kafa ile orantısı normalden daha geniş bir açıya sahiptir ve kulağın kafaya bitişik olması gerekirken dışarıya doğru uzanır, açık bir şekildedir. Ve kulağın üstündeki kıvrımlar oluşmadığı için kulak dümdüz bir görünüme sahiptir.

Kepçe Kulakta Anatomik Sorun Nedir?

Kulaklarda kepçelik dışında daha çeşitli şekil bozuklukları olabiliyor. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  1. Kafa ile kulak arasındaki açı geniştir.
  2. Kulağa estetik katan kıvrımlar mevcut değildir.
  3. Bu durumda kulağın tamamı belirgin olabilir.
  4. Kulağın üst 1/3’ü veya 2/3’ü daha belirgin olabilir.
  5. Kulak kepçe değil ancak iridir.
  6. Kulak normaldir ancak kulak memesi büyüktür.

Bu sorunlar bazen tek bir kulakta ortaya çıkarken bazen her ikisinde birden mevcuttur. Bazen her iki kulakta da mevcutken dereceleri değişebilmektedir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Operasyon öncesi hastanın yüz ölçülerinin doğru hesaplanması, açıların yüzün büyüklüğüyle uyumlu olacak şekilde hesaplanması gerekmektedir. Bazı vakalarda kulaklar doğru ölçülerde olduğu halde kıkırdaklı dokunun fazla büyük olması da kepçe görünüme neden olmaktadır. Böyle bir durumda cerrah sadece dış kulağı küçültme yolunu seçecektir.

  • Ameliyat öncesinde hastanın kullandığı ilaçları ve medikal geçmişini doktora bildirmesi ve sigara kullanımı işlemden en az 2 hafta önce sonlandırması, tedavi süreci tamamlanana kadar içmemesi gerekmektedir.

Kulak estetiği ameliyatları çoğunlukla kişiler kendilerini mutlu hissetmedikleri için gerçekleştirilir. Ameliyatta lokal anestezi uygulanır ancak özellikle çocuklar olmak bazı hastalar lokal anestezi tercih etmedikleri için genel anestezi uygulanmaktadır. Açıyla ilgili bir sorun varsa önce o düzeltilir yoksa direk dış kulağı küçültme yoluna gidilir.

Kulağın arkasından açılan küçük bir kesi ile ameliyat gerçekleştirilir ve sonrasında ameliyat izi görünmez. Kıkırdak küçültülerek normal boyutlara getirilir ve sonrasında dikiş atılarak ameliyat operasyon tamamlanır. Bu operasyonda kullanılan dikişler kendiliğinden eriyen özellikte olduğu için sonrasında dikiş almaya gerek kalmaz. Böylece son derece estetik ve doğal bir görünüm elde edilir.

Kulak Estetiği Sonrası Oluşabilecek Sorunlar Nelerdir?

  • Her operasyondan sonra gözlenen kan birikmesi durumu (hematom), kulak ameliyatından sonra da görülebilecek normal bir durumdur. Biriken kan enjektör ile boşaltılır ve düzeltilir.
  • Kıkırdak dokuda enfeksiyon beklenen bir durumdur ama alınan üstün tedbirler ile risk minimumda tutulur. Ancak bu durum gelişirse ikinci bir operasyon ile kıkırdak transferi gerçekleştirilmelidir.
  • Hemen hemen her hastada asimetri sorunu vardır ve bazı durumlarda operasyon sadece kulaklar arasındaki simetriyi sağlamak içindir. Kepçe kulak ameliyatında kulakları aynı anda görerek işlemi yapmak çok zordur bu yüzden sonrasında kulaklar arasındaki simetri tam olarak sağlanamaz ancak kepçe kulak düzeltildikten sonra küçük pürüzler fark edilmez.
  • Hastalar çoğunlukla kulaklar kafaya çok yakın olsun isterler ancak bu da son derece kötü bir görüntüye neden olmaktadır. Kulakların en doğru ölçü ve açılarda düzeltilmeleri en doğal görüntüyü verecektir.
  • Bazı durumlarda ameliyattan bir müddet (4-5 ay) sonra dikişler sivilce şeklinde dışarı çıkmak isteyebilir. Bu durumda doktora başvurup dikişleri aldırın. Bu durumda korkulacak hiçbir şey yoktur; kulaklar nihai halini aldıkları için dikişlerin alınmasının hiçbir sakıncası olmayacaktır.

Kulak Estetiği Çeşitleri

Kulak estetiği iki ana teknikle yapılmaktadır. Bunlardan biri klasik yöntem olan kesi ve dikiş ile yapılan, ikincisi ise ip kullanılarak yapılan ipli kulak estetiği yöntemidir. Bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı hastanın talebine, medikal geçmişine ve hastanın sahip olduğu hastalıklara göre belirlenir. İple kulak estetiği metodu kesi ve ciddi bir operasyondan çekinen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca iple uygulanan metod küçük yaştaki çocuklar için de son derece uygundur.

İple Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İple yapılan kepçe kulak ameliyatı oldukça yeni bir tekniktir. Her ne kadar ameliyat dense de aslında bıçak, herhangi bir kesi ve dikiş uygulanmadan gerçekleştirilen bir işlemdir. Kulağın tepesindeki kıkırdak dokudan iğne yardımıyla medikal ipler yerleştirilerek gereken verilir ve işlem sonlandırılır. Ortalama 15-20 dakika süren ameliyat sonrası hasta iş ve sosyal hayatına hemen dönebilir.

İple Kepçe Kulak Estetiği Sonrası

Bu tekniğin ne denli olumlu olduğunu ve iyi sonuçlar verdiğini iple kepçe kulak ameliyatı olanların yorumları ile öğrenebiliyoruz.

Avantajları Arasında:

  • Hastaya büyük kolaylıklar sağlayan hızlı ve pratik ve operasyondur
  • 15-20 dakikada gerçekleşir
  • Klasik ameliyata oranla çok daha hızlı iyileşir ve hasta hemen hayatına dönebilir
  • Cerrahi riskleri yoktur
  • Kesi yapılmaz, kanama olmaz
  • Operasyon sonrası hasta derhal kulağını inceleyebilir
  • Yara ve dikiş izi yoktur ancak klasik ameliyatta da kesi kulağın arkasından açıldığı ve görünmez dikiş atıldığı için yara izi yoktur.

İple Kepçe Kulak Ameliyatı Kalıcı Mı?

İşlemden sonra doktorun söylediklerine dikkat etmek ve uygulamak çok önemlidir. Hasta tedavi süresi boyunca kulağını darbelerden korumalı ve ani hareketlerden kaçınmalıdır. En ufak bir sorunda uzman doktora başvurulmalıdır.

İlk 2 haftalık süreçte yatmadan önce kulak bandı takılması önerilmektedir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sonrası hafif ağrılar beklenen bir durumdur çünkü işlem gören bölge kıkırdak bir dokudan oluştuğu için ağrı oluşması son derece normaldir. Ancak operasyon sonrası doktor kontrolünde kullanılacak ağrı kesiciler durumu hafifletecektir. Ameliyatta lokal anestezi uygulandıysa eğer hasta aynı gün taburcu olabilir ve normal hayatına dönebilir. Ancak genel anestezi uygulandıysa bir gün hastanede gözetim altında kalması gerekmektedir, hasta çocuk ise kesinlikle hastanede kalmalıdır. İlk 1 veya 2 hafta pansuman ve kontrol için hastaneye gelinmelidir. Böylece kulaktaki ödem ve şişlik kontrol edilir ve iyileşme süreci hızlandırılır.

Klasik ameliyatta açılan kesi kulağın arkasında kaldığından herhangi bir iz olmayacaktır. İlk banyo izni çoğunlukla ilk kontrolden sonra belirlenir. Darbelere ve ani hareketlere karşı dikkatli olunmalı, uyurken sırtüstü pozisyon tercih edilmelidir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Kalıcı Mıdır?

Klasik kulak ameliyatından sonra tekrar kepçeleşme beklenmeyen ve rastlanmayan bir durumdur. Hasta tedavi gerekliliklerine uyduğu taktirde herhangi bir sorun ortaya çıkmayacaktır. İpli kulak operasyonunda da hasta tedavi gerekliliklerini titizlikle yerine getirmelidir ki herhangi bir açılma söz konusu olmasın. Kulak ameliyatları en basit estetik operasyonlardandır, hastaların endişelenmelerini gerektirecek boyutta riskler kesinlikle taşımaz.

Estetik Kulak Bandı

Klasik yöntemde yaklaşık 2 hafta saç bandı kullanılır ancak ipli yöntemde sadece geceleri uyumadan önce kullanılması önerilir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Kalıcı Mıdır?

Kulak Memesi Estetiği

Kulak memesi küçültme; çeşitli nedenlerden dolayı uzamış, büyümüş ve şişmiş dokuyu normal ölçülerine getirme işlemidir. Kulak memelerinin büyüme nedenleri arasında kalıtsal faktörler, yaşlanma süreci, büyüme eğiliminde olma, kullanılan ağır küpe ve piercingler vb. sayılabilir. Kulak memelerinin normalin çok dışında bir ebata ulaşması estetik olarak kötü bir görüntüye neden olarak kişileri psikolojik olarak rahatsız eder.

Günümüzde tıp teknolojisi ile estetik uygulamalar büyük bir ilerleme kaydetmiş ve kulak memesi büyümesi için de uygulanabilecek birçok yöntem geliştirilmiştir. Kulak memesi düzeltme asıl büyük sorun olan kepçe kulak ameliyatından sonra uygulanan ikinci bir estetik operasyondur. Siz de bu sorunlardan herhangi birine sahipseniz çok basit yöntemlerle tedavi olabilir ve yüzünüze en uygun kulak yapısına kavuşabilirsiniz.

Kulak Memesi Ameliyatı

Bu işlem klinik ortamında lokal anesteziyle yani sadece kulak bölgesinin uyuşturulması ile yapılan ortalama 1 saat süren bir uygulamadır. Yüzün ölçüsüne uygun kulak yapısı tespit edildikten sonra bölge uyuşturulur ve fazlalık doku kesilerek alınır. Dikiş işleminden sonra operasyon tamamlanır. Hasta operasyon boyunca hiçbir şey hissetmez ve kendindedir. Operasyon sonrasında hissedilen ufak tefek ağrılar minimal orandadır ve alınacak ağrı kesiciler ile kolaylıkla atlatılacak tarzdadır.

Ameliyat Sonrası İz Kalır Mı?

Kulak memesi operasyonu sonrası ufak bir kesi izi olacaktır ancak bu iz 5 veya 6 aylık bir süre içerisinde belli belirsiz bir görünüme ulaşacaktır ve bir yılın sonunda bu iz tamamiyle ortadan kaybolacaktır. Tabi her hastanın ten rengine göre değişmekle birlikte bu iz çoğunlukla zaman içinde belirsiz bir hal almaktadır.

Kulakta Meydana Gelen Diğer Bozukluklar

Konstikte Kulak: Kulağın üst bölümündeki sarmal kenarın katlandığı (sarkık kulak da denmektedir), kırışık ya da sıkı olduğu çeşitli kulak deformasyonlarına denir.

Kriptotia: Kulak kıkırdağının bir kısmının kafa derisinin altına kısmen gömülmüş olmasına denir.

Microtia: Az gelişmiş dış kulak anlamına gelmektedir. Bu vakada gelişimin yetersizliği işitme kayıplarına da yol açabilmektedir. Tedavisi olmakla beraber son derece komplikedir. Kaburgadan alınan kıkırdak doku ile protez kulak yapılır ve görünüm iyileştirilir.

Anotia: Kulağın tamamiyle olmadığı vaka.

Stahl Kulağı: Kulağın skapha bölümünde fazladan kıkırdak yapının oluşması ve sivri bir şeklin meydana gelmesine denir.

Aksesuar Tragus: Diğer adlarıyla kulakta ekler veya dal yarık kalıntısıdır. Kulak ekleri kıkırdak ve ciltten oluşur.

Kulak Memesi Deformiteleri: Bu deformasyonlar çoğunlukla yarık kulak memesi, çift kulak memesi, cilt katlantı vb. çeşitli şekillerde görülmektedir.

Karnabahar Kulağı: Normal kulak kıkırdağının üzerinde anormal bir kıkırdak doku oluşur bu da hoş olmayan bir görüntüye neden olur ve sağlıklı kulağı tembelleştirir.

Kulak Keloidleri: Genellikle kulak delme işlemlerinden dolayı gelişen bu vakalar küçük travma sonrası diye de adlandırılmaktadır. Bu durumda aşırı skar dokusu oluşur.

Kulak Hemanjiyomları: Bebeklik çağında görülen iyi huylu bir tümör, dış kulak ve tükürük bezi gibi vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkabilir.

Nedenler

Kulak deformasyonlarının nedenleri çok yönlüdür, bunların çoğunluğu doğuştan gelir, kalıtsal olup, doğumsal kaynaklı da olabilmektedir. Bazı çocukların kulak sorunları; Goldenhar sendromu, Charge sendromu, çoklu metabolik ve vücut sistemlerini etkileyebilen genetik bozukluklardan kaynaklanmaktadır. Kulak problemleri kalıtsal da olabilir, genetik mutasyonlardan da kaynaklanıyor olabilir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Fiyatı

Sanal ortamda sağlığı doğrudan ilgilendiren uygulamalar hakkında bilgi vermek doğru değildir. Kişilerin tedavi seçenekleri, uygunluğu ve kullanılan teknoloji hakkında bilgilenip kepçe kulak ameliyatı fiyatı almak için kliniklerle ve uzman doktorlarla birebir görüşmeleri en uygun olanıdır. Çünkü bu ameliyatlar herkes için uygun olmayıp, doktor kontrolünde gerçekleştirilen kapsamlı bir muayeneden sonra belirlenmektedir.

Sık Sorulan Sorular

  1. Kepçe kulak nedir?
  2. Kepçe kulak estetiği nedir?
  3. Kepçe kulak estetiği nasıl yapılır?
  4. Kepçe kulak estetiği sonrası iz kalır mı?
  5. Kepçe kulak estetiği en erken hangi yaşta yapılır?
  6. Kepçe kulak estetiği sonrası kulaklar eski haline döner mi?
  7. Yetişkinler kepçe kulak estetiği olabilir mi?
  8. Kepçe kulak ameliyatı sonrası işe okula ne zaman dönülebilir?
  9. Kepçe kulak ameliyatı avantajları nelerdir?