Türkçe
Meme Büyütme, Küçültme, Dikleştirme Ameliyatı Ne Kadar?
Estetik Cerrahi Wednesday 23rd of February 2022

Meme büyütme, küçültme, dikleştirme ameliyatı hakkında merak edilenler

Göğüs estetiği anlamına gelen mamoplasti; meme küçültme ve büyütme, memeler arasındaki biçim farkını düzeltme ve göğüs kanseri sonrası kaybedilen meme veya memelerin yerine protez takma gibi göğüs ile ilgili her uygulamayı kapsayan plastik cerrahi dalıdır.

Meme istetiği ile:

  • Memelerin simetrisi sağlanır
  • Doğum sonrası memenin bozulan hacim kaybı düzenlenir
  • Memelerini büyük veya küçük bulanların istekleri doğrultusunda istenilen forma getirilir
  • Göğüs protezleri düzenlenir
  • Ve meme yeniden oluşturulur

Mamoplasti cerrahisi sayesinde kişiler hayal ettikleri estetiğe kavuşmakta ve şikayetçi oldukları görüntüden kurtulmaktadırlar. Mamoplasti estetik amaçlarının yanında kanser, obezite vb. hastalıkların memeler üzerindeki tahribatını düzeltmeyi de amaçlar.

Meme estetiği ameliyatı öncesinde ameliyattan korkan ve zararları olup olmadığı konusunda tereddüt eden kişiler bilmelidirler ki ameliyatın hiçbir zararı yoktur ve aksine çok olumlu kazanımlar sağlamaktadır.

Meme Estetiği Nasıl Yapılır?

Meme cerrahisi olan mamoplasti büyütme-küçültme olarak isimlendirilir. Meme ameliyatları 18 yaşını doldurmuş ve fiziksel gelişimini tamamlamış kişiler için uygundur.

Meme büyütme de silikon protezler kullanılır ve ameliyat öncesi hastaya genel anestezi yapılır. Memenin yanından ve altından ya da sadece bir tarafından kesi açılarak operasyon başlatılır. Kesi yapılan bölgeye silikon protezlerin yerleştirilmesinden sonra bölge dikilir ve bandajlanarak işlem sonlandırılır.

Ameliyat 1 veya 2 saat sürmekte, operasyon bölgesine atılan dikişler kendiliğinden çıkan dikiş değilse bir hafta içinde alınır.

Protez Slikon Nedir?

Meme implantları; mastektomi yani meme kanserinde mastektomi yapıldıktan sonra memenin içine yerleştirilen silikondan meydana gelen protezlerdir, aynı zamanda meme büyütme ameliyatlarında da bu protezler kullanılır. Bu protezlerin dış katmanları sert bir slikonla kaplanmaktadır.

Birçok çeşidi olan implantların (protezlerin) en çok tercih edileni silikon olanıdır. Sebebi ise silikon protezlerin diğer implantlara kıyasla meme dokusuna en yakın olmasıdır. Protezler hastanın meme yapısına göre kas altı veya kas üstüne zarar vermeyecek ve iz bırakmayacak şekilde yerleştirilir. Ameliyat izleri kıvrım noktalarında kaldığı için, bu iz zaman içinde kaybolur ve belli belirsiz bir görüntü kalır.

Şekline Nasıl Karar Verilir?

Meme protezinin şekline ise hastanın tercihleri doğrultusunda karar verildiği gibi fiziksel yapısı, göğüs kafesi şekli ve cilt yapısı nitelikleri de saptayıcı rol oynar. Günümüzde farklı biçim ve boyutlarda ama aynı hacimde birçok protez bulunmaktadır. Kullanılacak protezin biçimine hastanın tercihinin yanında doktorun tavsiyesi ile birlikte karar verilir. En popüler protez tipleri ise yuvarlak ve damla şeklinde olanlarıdır.

Meme Estetiği Sonrası İyileşme

Mamoplasti Sonrası İyileşme

Meme ameliyatından sonra iyileşme süresi ortalama 2 veya 3 hafta kadar sürmektedir. İyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Hastaların ameliyatdan sonra iyileşmeleri; doktorun ameliyatta kullandığı tekniğe (protezlerin meme dokusunun altına veya üstüne yerleştirilmesi ve kesiğin hangi taraftan yapıldığı) ve doktorun alanında ne kadar tecrübeli olduğuna bağlı olsa da hastaların ameliyat sonrası süreçte ne kadar dikkatli oldukları da bu süreci etkilemektedir.

Ameliyat sonrası; ağır şeyler kaldırmak, tenis veya herhangi bir atletik oyun oynamak, trambolinde zıplamak, ani hareketler yapmak gibi abartılı eylemlerden kati suretle kaçınılmalıdır.      

  • Memelerinize shea yağı içeren nemlendirici kremler kullanmanız iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Meme ameliyatından sonra deri gerildiği için göğüsler kızarık ve parlak görünebilir. Terapi ve gerginliği alacak kremler ve doğal özler kullanarak oluşabilecek izleri ve ağrıları hafifletebilirsiniz.

Meme Estetiği Komplikasyonları

Olağan dışı bir durum olsa da ameliyat sırasında veya sonrasında kanama ile karşılaşmak mümkündür. Postoperatif kanama (ameliyat sırasında ve sonrasında beklenmeyen yoğun kanama durumlarında tekrar cerrahi işlem yapılması gerekebilmektedir) gerçekleştiği durumlarda biriken kanın acilen takviye edilmesi gerekmektedir. Bu beklenmeyen kanama ameliyatın seyrini ve iyileşme sürecini etkileyen önemli bir konudur.

Ameliyattan yaklaşık 2 hafta ya da 10 gün önceden ağrı kesici ilaçlar, aspirin vb. ilaç kullanılmamalıdır çünkü bu ilaçlar kanama riskini artırmaktadır. 

Enfeksiyon mamoplasti cerrahisinden sonra beklenen bir durum değildir, ameliyattan hemen sonra gözlenebilir. Kronik enfeksiyonlar ve subakut gibi enfeksiyonlar ciddi risk taşımakla birlikte teşhis edilmesi zor olabilir. Ameliyatın seyrini değiştiren ve implantın çıkarılmasını gerektiren bu tarz enfeksiyonlar ek bir cerrahi müdahale dahi gerektirebilir; enfeksiyon antibiyotiklere cevap vermezse implant çıkarılır ancak tedavi edildikten sonra tekrar yerleştirilir.

Meme bölgesinden farklı bir noktada var olan bakteriyel enfeksiyon implantın etrafını sarabileceği gibi ileride daha ciddi boyutlara ulaşabileceği için antibiyotik tedavisi önerilir.

Kapsül Kontraktürü: Geç dönem de gelişebilecek olan bir komplikasyon çeşididir bundan dolayı iyi bilinmesi gerekmektedir. Vücuda giren tüm yabancı cisimlerin etrafında koruma amaçlı bir kapsül oluşturulur. Bu kapsül zar görünümdedir, şeffaf ve yumuşaktır. Ameliyat son derece titiz ve başarılı geçmiş olsa da yerleştirilen implant yabancı bir madde olduğu için vücut bu maddeye karşı aşırı tepki verir. Bu tepki ile implantın çevresindeki zar daha da kalınlaşabilir.

İleri aşamasında giderek kalınlaşan bu kapsül nedbe dokusu (yara izi dokusu) gibi sertleşir ve göğüste şekil bozukluğu, katı bir sertlik hissi ve yoğun ağrıya neden olabilir. Erken dönemde kapsül sınırlı durumdaysa sert bir forma ulaşmış, doğallıktan biraz uzak bir meme ile karşılaşırsınız. Ancak kapsül ileri aşamalara ulaştıysa memenin doğallığı tamamiyle bozulur, sıkılmış portakal görünümü kazanarak hareketleri sınırlanır.  Bu durum ameliyattan hemen sonra oluşabileceği gibi, yıllar sonra bile ortaya çıkabilir.

İleri kapsül kontraktürü vakalarında: İmplantın etrafındaki kapsül çıkarılır-temizlenir, implantın yerleştirildiği cep genişletilir ve protez yenisiyle değiştirilir (değiştirilmelidir). Kapsülün kimlerde ve hangi durumlarda ortaya çıktığı hakkında net bir bilgi henüz yoktur.

Meme Başı ve Cilt Duyusunda Değişme: Ameliyattan sonra meme ucunda geçici duyu kaybı gelişebilir. Birkaç ay içinde duyu hissi kalıcı olarak geri döner. Kalıcı deri duyu kaybı ve meme ucu duyu kaybı nadiren görülen bir durumdur.

Deride Bırakacağı İz: Aşırı nedbeleşme anormal bir durumdur ve nadir vakalarda beklenmeyen izler meydana gelebilir. İzler son derece çirkin formda ve sağlıklı deriden farklı renkte olabilir. Bu durumda ameliyat sonrasında aşırı nedbeleşme için ek operasyon gerekebilir.

Protezler (İmplantlar): Meme protezleri de diğer cerrahi cihazlar gibi başarısızlıkla sonuçlanabilir. Yırtılma ve kaçak yapma olası sonuçlardandır. Yırtık yoğun bir aktivite sırasında ya da bir kaza sonucunda oluşabilir. Cerrahi operasyon esnasında da yırtık meydan gelebilir böyle durumlarda hasar gören implant onarılamaz, ancak çıkarılıp değiştirilmeleri gerekmektedir.

Meme protezleri yıllar içinde formunu kaybeder ve küçük parçalara ayrılarak yüzden kopar. Bu durum son drece olasıdır ve öneminin bilinmesi gerekmektedir.

İmplantın Dışarıya Çıkması: İmplantın üzerinde yeterli kalınlıkta dokunun olmaması sonucunda veya enfeksiyondan dolayı implantın üzeri daha da incelerek açılabilir. Steroid ve radyoterapi tedavisi sonrasında ciltte incelme gelişebileceği bilinmektedir.  Eğer dokuda deformasyon yüksekte boyutta olur ve deri incelirse protez belirginleşmeye başlar bu durumda protezin alınması gerekmektedir.

Sigara ve alkol kullanımı iyileşme sürecini olumsuz etkilemektedir.

Meme Estetiği Süt Kanallarına Zarar Verir Mi?

Meme ameliyatında en çok karşılaşılan sorulardan biri de emzirme ile ilgili olanıdır. Ameliyat esnasında süt bezlerinin bir bölümü alındığı için sonrasında emzirme konusunda risk oluşabilmektedir. Ama toplumda bilindiğinin aksine çok büyük bir risk değildir. Söylentiler ve ağızdan dolaşan bilgiler öyle bir boyuttaki sanki meme ameliyatı demek bir daha emzirememe demek. Evet risk var ama düşünülen boyutta değil. Doktorların genel tecrübeleri de riskin çok yüksek bir boyutta olmadığı yönünde.

Hiç doğum yapmamış kadınlarda meme küçültme veya büyütme yaparken süt bezelerine en az zarar verecek teknikler uygulanıyor. Bu yöntem ile meme dokusu daha az zarar görüyor daha az küçültüyor ancak ileride memenin sarkma olasılığı daha yüksek oluyor.

Doğum yapmış çocuk sahibi kadınlarda ise daha kuralına uygun teknikler kullanılıyor ki özellikle büyük memeler bir daha hastayı rahatsız etmesin. Bu ameliyat daha avantajlı olup hastayı ömür boyu ağırlık yapan memelerden kurtarıp özellikle bel ve boyun ağrılarına son vermektedir.

Meme Estetiği Süt Kanallarına Zarar Verir Mi?

Meme Küçültme

Memelerin normalden büyük olmaları kişilerin sosyal hayatlarını etkileyebildiği gibi, fiziksel davranışlarını kısıtlar ve fizyolojik rahatsızlıklara yol açar. Fizyolojik rahatsızlıklar arasında en önemli olanı ise iskelet sisteminde yarattığı deformasyonlardır. Bunların yanında; öne doğru eğilme, boyunda ağrılar, boyunda bükülme, sutyen askılarının omuzlara baskı yapıp ezmesi, kollarda karıncalanma ve sırt ağrıları en sık görülen şikayetlerdir. Meme büyüklüğü ayrıca memelerin altında terlemeye ve pişiklere neden olmaktadır.

Devam eden kilo alımı, genetik hormonel rahatsızlıklar, tümörler, ilerleyen yaş ve kullanılan bazı ilaçlar da meme büyümesine neden olabilmektedir. Tüm bu sorunları çözmek için uygulanan meme küçültme ameliyatında; fazla meme, yağ dokusu ve en son olarak deri alınarak daha hafif, küçük ve estetik bir göğüs elde edilir.

Meme Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Meme ameliyatında genel anestezi uygulanıp operasyon yaklaşık olarak 3 saat sürmektedir. Genel anestezi uygulandığından dolayı hastanın 1 gün hastane de gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilir ve rutin kontrollerle hastanın durumu takip edilir.

Meme küçültme ve büyütme operasyonlarında esas olan, hastanın vücut tipine en uygun olan ve doğal anatomisini bozmayacak bir görüntü elde edilmesidir.

Fizyolojik anlamda uyumsuz olan meme ameliyatı sonraki süreçlerde içsel ve dışsal olmak üzere daha ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Bu anlamda mamoplasti uzmanlık gerektiren önemli bir ameliyattır.

Ameliyatın ardından iki haftalık süre içerisinde dikişler alınır, tedavi süreci boyunca balensiz sutyen kullanılmalıdır. Bu sutyenler ile iyileşme süreci hız kazanacaktır. Meme ameliyatı ile hastalarımız istedikleri fiziksel görünüme kavuşacak ve özgüvenlerinde artış sağlanacaktır.

Meme Küçültme Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meme büyüklüğünün aşırı yağ birikimine neden olduğu ve memelerin sırta kadar olduğu durumlarda ameliyatlarda kombine yöntem olarak liposuction uygulanır. Böylece sırta kadar ulaşan göğüs katlanması, meme küçültmesi ve göğüs altında kalan katmanların giderilmesi sağlanarak daha formda bir göğüs elde edilir. Bu yöntemle yapılan ameliyatlarda göğsün yarattığı yük ortadan kalktığı için hastaların yaşam kalitesi fonksiyonel olarak artmaktadır.

Bu yöntemle memeler ideal bir forma sokulur ancak ameliyat sonrası meme ucunda ve aşağısında dikine bir iz ortaya çıkacaktır. İyi bir tedavi ve uygun teknikler ile 2 yıla kadar bu izler görünmez hale gelecektir.

Memede Asimetri Nedenleri

Göğüslerin birbiri ile aynı büyüklükte ve normal ölçülerde olması kadınlar için oldukça önemli bir konudur. Hemen hemen her kişinin eli ve ayağı birbirinden milimetrik ölçülerle farklılık gösterir bu doğal bir durum olup büyük ölçülerle farklılaştığı noktada fiziksel dolayısıyla psikolojik olarak sorunlara neden olmaktadır.

Bu durum hastaların kıyafet seçimlerinde ve özel yaşamlarında sıkıntı yaratmaktadır; memelerden birinin büyük, küçük, sarkık vb. olması dekoltede estetik pürüzlere neden olabilmektedir.

Sarkık ve büyük olan memeler dikleştirilip, küçültülürken, küçük olan memeler için ise meme büyütme ameliyatı uygulanmalıdır. Meme asimetrisinde estetik cerrahiyi doğru uygulamak için hem kadın hem de erkete memesinde asimetrinin sebeplerinin çok iyi bilinmesi gerekmektedir.

Gelişimsel Sebepler:

  • Hipoblastik memeler
  • Tuberoöz
  • Poland sendromu
  • Jinekomasti-erkekte meme büyümesi

İartojenik Sebepler:

  • Asimetrik göğüs küçültme
  • Meme ameliyatı sırasında protezin yanlış konumlandırılması
  • Kapsüler kontraktürün neden olduğu sorunlar
  • Meme onarımı (rekonstrüksiyon) etkileri
  • Radyasyon etkileri (meme konservasyonu sonrası)

Meme Asimetrisi Sonrası

En zorlu meme estetiği ameliyatı meme asimetrisidir. İki asimetrik organı farklı teknikler kullanarak birbiriyle uyumlu hale getirirken uzak gelecekteki olası sonuçları da göz önünde bulundurmak durumu zorlaştırır.

Örn; içine protez yerleştirilerek büyütülen ve dikleştirilen memenin yanı sıra küçültülerek biçimlendirilen meme arasında yıllar içinde tekrar bir form kaybı yaşanacaktır. Kilo alıp verme, emzirme veya yaşlılık gibi faktörler de bu durumu yineleyen etkenler arasındadır. Bu nedenle ileride tekrar bir düzeltme operasyonun uygulanabileceğinin hastalara açıklanması gerekmektedir.

Meme Estetiği Fiyatları

Meme estetiği fiyatları hakkında bilgi almak oldukça yanlış bir davranıştır. Meme küçültme ve meme büyütme gibi meme ile ilgili her operasyon cerrahi müdahale ile gerçekleşen oldukça ciddi bir operasyondur. Bu durumda hastaların doğruca alanında uzman doktorlar ile görüşerek, fiyat bilgisi almaları kendi sağlıkları açısından önem arz etmektedir.

Aksi durumda merdiven altı diye tabir edilen yasadışı şekilde bu işi yaparak insanların canına ve malına kast eden sektörlerle karşılaşabilirler.

İstanbul Vita Mecidiyeköy ile sizleri en ayrıntılı şekilde bilgilendirmek ve en uygun tedavi seçeneklerini sunmak için 7/24 telefon hatlarımızda sizleri bekliyoruz.

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Meme estetiği nasıl yapılır?
  2. Meme protezi dışarıdan bakıldığında belli olur mu?
  3. Meme estetiği süt kanallarına zarar verir mi?
  4. Meme protezi hangi şekilde (damla, yuvarlak) olmalıdır?
  5. Meme implantının belirli bir dayanma süresi var mıdır?
  6. Meme estetiği kimler için uygundur?
  7. Meme ameliyatı sonrasında iz kalır mı?
  8. Meme İmplantı kansere yol açar mı?
  9. Meme dikleştirme ameliyatı doğumdan ne kadar süre sonra yapılabilir?
  10. Meme ameliyatı sonrası sosyal hayata ne zaman dönülebilir?
  11. Meme ameliyatı fiyatları nedir?

Türkiye estetik doktorları meme ameliyatında gösterdikleri uzman yaklaşım ve tekniklerle çok başarılı ameliyatlara imza atmaktadırlar. İstanbul estetik merkezleri arasında ilk sırada olan İstanbul Vita olarak sizleri kliniklerimize bekliyoruz.