Türkçe
2022 Diş Estetiği Fiyatları | nedir? Nasıl Yapılır?
Estetik Cerrahi Wednesday 16th of March 2022

Diş estetiği (hollywood smile) nedir? 2022 tedavi fiyatları nelerdir?

Estetik diş hekimliği, dişlerin görünümünde doğuştan veya sonradan ortaya çıkan pürüzleri ve bozuklukları tedavi eden bir alandır. Dişlerin estetik görünmesi, dizilimlerinin uyumlu olması ve sağlıklı bir yapıda olması için uygulanan tedavilerin tümünü kapsamaktadır. Geçmişi çok eskiye dayanan diş estetiğinde, eskiden kırılan ve dolguya ihtiyaç duyan dişlerde kullanılan materyaller; altın, gümüş ve civaydı, işlevsel olarak aynı görevi gören bu metal içerikli alaşımlar estetik olarak kötü bir görünüme neden olmaktaydı. Günümüzde gelişen estetik teknolojisiyle bu materyallerin yerini dişin her özelliğine birebir uyum sağlayabilen, görünümü aynı şekilde karşılayabilen kompozitler almıştır. Böylece dişin renk ve form birlikteliği en iyi şekilde karşılanabilmektedir. Bu da diş hekimliğinde atılmış en önemli adımlardan biridir.

Diş estetiğinde en sık başvurulan alanlar; gülüş estetiği, diş eti estetiği (pembe estetik), diş beyazlatma (bleaching), kompozit bonding tedavileri, porselen lamina tedavileri, ful estetik porselen kronlar, implant uygulamaları, inley/onlay restorasyonlar ve lazer tedavileridir.

Gülüş Estetiği Nedir?

Gülüş tasarımı, estetik olarak yamuk, pürüzlü diş ve diş eti bozukluklarının yüz simetrisine en uygun şekilde düzeltilmesi işlemidir. Bu tedavide en önemli nokta doğallığın bozulmamasıdır. Diş sağlığı ve görünüşü toplumsal ilişkilerimiz üzerinde kilit önem taşımaktadır. Sararmış, kötü kokan veya yer yer çatlaklara sahip olan diş iletişime geçtiğimiz kişiler üzerinde olumsuz bir etki yaratırlar aynı şekilde estetik açıdan bozuk ve hoş görünmeyen dişler de dinleyiciler üzerinde olumlu bir geri dönüş sağlamazlar. Bu açıdan bakıldığında diş bakımını eksiksiz sağlamak, diş yapısının altın orana uygun olması, dişlerin görünümü ve sağlığı sosyal ilişkilerde akılda kalıcılığı artırmaktadır. Dişlerimizde ortaya çıkan en küçük bir problem dahi gülüşümüzde ve mimiklerimizde sekmelere sebebiyet vermekte, özgüvenli bir duruşa ve mimiklere ket vurmaktadır.

Geçmişten günümüze değin dişin görünüşümüzdeki öneminin farkında olunmuş ve bu alanda çalışmalar yapılmıştır, 21. yüzyıl dünyasında, teknolojik ilerlemeler sayesinde estetik diş alanında en uygun tedavi yöntemleri geliştirilmiş ve uygulanmaktadır. Multi disipliner bir tedavi prensibi edinen gülüş estetiğinde birden fazla yöntemin kullanılması, hem diş bakımında kullanılan yöntemleri daha pratikleştirme fırsatı sağlamakta hem de çok daha estetik bir gülüş sağlayarak kişilerin özgüvenlerini geri kazandırmaktadır.

Gülüş Estetiği Nedir?

Gülüş Tasarımında Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Diş estetiğinde kullanılan yöntemler çeşitlilik göstermektedir. Kişinin ağız yapısına ve ihtiyaçlarına göre bu uygulamalardan biri ve birden fazlası tedavi de kullanılmaktadır.

  • Gülüş tasarımında porselen kaplamalar
  • Gülüş estetiğinde zirkonyum
  • Yaprak porselen (Laminate veneer)
  • Lazerle diş beyazlatma (Bleaching)
  • Diş etinde pembe estetik uygulaması (Gummy smile)
  • Diş dizilimi bozuklukları için diş teli tedavisi (Ortodonti)
  • Gülüş estetiği için diş implantları
  • Diş protez tedavileri
  • Kanal ve dolgu tedavileri
  • Diş taşı ve tartar temizliği (Detartraj ve küretaj)

Porselen Kaplama

Diş estetiğinin en önemli noktalarından biri dişlerin tümünün sağlıklı ve kullanışlı bir yapıda olmasıdır. Porselen kaplamalar, yüksek kalitede porselenlerden elde edilen, dişlerin rengi ve formunun biçimine en iyi şekilde uyum sağlayan bir tedavi yöntemidir. Porselen kaplamalarda dişlerin kalıbı ölçülerek dişin şekli belirlenir ardında kaplamanın uygulanacağı alan inceltilir. Dişler için hazırlanan kaplamalar parlatılarak, uygulanacak dişlerin üzerine medikal bir yapışkan madde kullanılarak yapıştırılır. Bu kaplamalar son derece hafif oldukları için diş üzerinde herhangi bir ağırlığa neden olmaz ve estetik olarak doğal bir görünüm ortaya koyarlar.

 Zirkonyum Kaplama

Seramik veya porselen maddelerden elde dilen zirkonyum, dayanıklı ve parlak bir elementtir, beyaz renkte olmasından dolayı diş estetiği tedavilerinde oldukça kullanışlı bir malzemedir. Oksitlenmeyi önler, kolaylıkla çatlamaz veya kırılmaz, doğal görünümlü, yarı şeffaf bir yapıdadır. Sıcak-soğuk yemeklere karşı dirençli ve oldukça uzun ömürlüdür. Beyaz renkte olmasından dolayı diş yapısına kolaylıkla uyum sağlar ve doğal görünür.

Yaprak Porselen (Laminate Veneer)

Latince iki kelime olan laminate veneer yaprak porselen anlamına gelmektedir. Porselen malzemelerden elde edilen yaprak porselenler, lekeli, sararmış ve kırık dişlerin düzeltilerek estetik bir yapıya kavuşturulmasını sağlar. Bu yöntem çoğunlukla diş bozuklukları, dişler arasında zamanla gelişen veya doğuştan olan boşlukları, renk, şekil, darbeler sonucu çatlayan veya kırılan dişlerin tedavisinde kullanılır. Ön ve arka dişler dahil olmak üzere bütün dişler için uygundur. Yaprak porselenler ile sağlıklı bir diş yapısına kolaylıkla kavuşulur.

Lazerle Diş Beyazlatma (Bleaching)

Gün içerisinde tükettiğimiz kahve ve tütün ürünleri gibi maddeler dişlerimizi sabah akşam düzenli fırçalasak bile renk kaybına neden olur. Bunun yanında yiyecekler ve diğer çeşitli içeceklerde aynı şekilde renk kaybına neden olurken tartar oluşumunun da önünü açarlar. Bu sararmalar sadece beslenme alışkanlıklarımızdan kaynaklanmayacağı gibi bazı ilaçlar, diş travmaları ve dolgu malzemelerinden de kaynaklanabilmektedir ayrıca bazı vitamin ve mineral eksiklikleri de yine dişlerin zayıflamasına ve solgunlaşmasına neden olmaktadır.

Beyazlatma işleminde kullanılan jelin içeriğinde bulunan nitrat ve florid, diş temizlenirken dişi korur ve güçlenmesine yardımcı olur. Bu anlamda diş beyazlatma işlemi diş sağlığı için oldukça faydalı ve uzun ömürlü bir uygulamadır. İlk beyazlatma tedavisinin ardından dişler eskisinde çok daha beyaz olacaktır. Ancak sonrasında tüketilen kahve, tütün, çeşitli gazlı ve renkli içecekler, şekerli yiyecekler tekrar sararmaya neden olacaktır bundan dolayı sararmanın boyutuna göre yılda 1 veya 2 defa beyazlatma tedavisi uygulanabilir.

Bleaching yani diş beyazlatma dişlere yerleşen tartar ve sararmaların dişe sürülen özel bir jel ile temizlenmesi ve beyazlatılması yöntemidir. İki tip bleaching vardır, ev tipi beyazlatma ve ofis tipi beyazlatma. Dişin durumuna bağlı olarak çoğunlukla doktorun uygun gördüğü seçenek uygulanır, hasta tercih ederse kendisi de evde reçeteye uygun olarak bu işlemi uygulayabilir. Ev tipi beyazlatma ortalama olarak 2 hafta sürmektedir.

Diş Eti Hastalıkları

Sağlıklı dişlerin kilit noktası sağlıklı diş etlerine sahip olmaktan geçmektedir. Diş etlerinde ortaya çıkan problemler kısa vadede dişleri etkileyecek ve dökülmelerine, çürümelerine neden olacaktır. Diş etlerinde, kalıtsal faktörler, tütün ve kahve gibi tüketim bozuklukları, 20’lik dişler, ihmal edilen ağız bakımı vb. nedenler sonucunda diş eti hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Gummy smile tedavisine geçilmeden önce mevcut diş eti hastalıkları saptanıp tedavi edilmelidir.

  • Diş eti çekilmesi
  • Diş eti şişmesi
  • Diş eti kokusu
  • Diş eti hassasiyeti
  • Diş eti sarkması
  • Diş eti çürümesi, kanaması, kızarıklığı ve erimesi

Gibi başlıca diş eti hastalıklarının gelişmemesi için ağız ve diş bakımının aksatılmadan yapılması, bu sorunlar ortaya çıktığı taktirde uzman diş hekimine başvurulmalıdır. Bu hastalıkların herhangi biri veya birkaçının ortaya çıkması ciddi ağrılara yola açmakta ve ilerlemesi durumunda kemik erimesine kadar gidebilmektedir. Dişler beyin ile doğrudan bağlantılı ve yüksek sinir hücrelerine sahip olduklarından dolayı en küçük bir problem dahi ciddi problemlerin önünü açabilmektedir.

Diş Eti- Pembe Estetik Tedavisi (Gummy Smile)

Diş eti sorunları çeşitlilik göstermektedir; bazı kişilerin dişleri kısa yapıda olduğundan dolayı gülerken diş etleri tamamiyle ortaya çıkar bu da estetik açıdan hoş olmayan bir görüntüye neden olur. Tam tersi durumlarda da dişler oldukça büyük yapıdadır ve ağız yapısı da küçükse gülme esnasında hiç diş eti görünmez bu da yine estetik olarak cazip bir görüntü ortaya koymaz.

Pembe estetikteki amaç, asimetrik bozuklukları düzeltmek, diş etinde meydan gelen tüm problemlerin tedavi ederek iyileştirilmesidir. Bu yöntem ile hem ağrılı ve kanamalı süreçler sona ermiş olur hem de eskisinden çok daha estetik bir gülüşe sahip olunur.

Sağlıksız diş etleri en hızlı olarak renginden anlaşılır. Sağlıklı diş etleri pürüzsüz, pembe renkte, parlak ve dişi güçlü bir şekilde kavrayışından anlaşılır. Pembe estetik tedavisi sonrasında diş etleri iyileşecek ve kısa bir süre sonra güçlenecek pembe bir tona ulaşacaktır. Uygulanacak tedavi hekimin tespitleri sonucunda karar verilerek uygulanacaktır.

Tedavi yöntemlerinden bazıları:

  • Gingivektomi
  • Gingivoplasti
  • Kron boyu uzatmak
  • Dudakları konumlandırma
  • Küretaj
  • Flap operasyonu

Pembe Estetiğinin Avantajları

Diş etlerinin tedavi edilmesi ağız sağlığı ve yol açabileceği diğer hastalıklar açısından oldukça önemlidir. Diş etleri hastalıkları tedavi edilmez ve ilerlerse eğer kemik erimesinden diş dökülmesine değin ciddi erozyonlar ve deformasyonlar ortaya çıkacaktır.

  • Diş eti tedavisi iltihaplanmaların ortaya çıkmasını engeller veya var olan durumu tedavi eder
  • Dişlere simetri kazandırılır ve dizilimi düzenlenir
  • Diş etleri sağlıklı bir renge ve dokuya kavuşur
  • Çürümeler ve diş kayıpları önlenmiş olur
  • Diş eti morarmaları, kanamalar ve iltihaplanmalar engellenir
  • Diş etinde ortaya çıkan kötü ve iltihaplı koku sorunu çözülür
  • Sonuç rahatlıkla gülümseyebilir, yakın mesafeden iletişim kurabilir ve kendinizi çok daha özgüvenli hissedersiniz

Diş Teli Tedavisi (Ortodonti)

Diş Teli Tedavisi (Ortodonti)

Çoğunlukla doğuştan olan, bazı durumlarda travma sonucunda dizilimi bozulan; üst üste binmiş, çapraşık, dişlerin yanlış noktalarda konumlanmaları durumunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ortodonti cerrahisinde teller dişlerin ön yüzeylerine uygulanabildiği gibi arka yani iç yüzeylere de uygulanabilmektedir. Belirli bir süre düzenli kullanımın sonunda dişler belli bir hizaya gelir, simetrik bir görünüme kavuşur ve sağlıklı bir hale gelir.

Bozuk dizilimdeki dişler sadece görünüm açısından değil sağlıklı bir diş sağlığının da önünde kocaman bir engeldir. Çapraşık ve sıkışık bir yapıda oldukları için tüketilen yiyecekler dişler arasında daha kolay birikir, temizlenmeleri daha zahmetlidir bundan dolayı çürümeye ve iltihaplanmaya daha elverişli yapıdadırlar.

Ortodonti sonrasında dişler etkileyici bir görünüme kavuşur, kişilerin özgüvenleri artar ve kendilerini eskisinden daha mutlu hissederler.

Diş İmplantı

Düşen dişlerin tedavisinde kullanılan implantlar, çene kemiğinin içerisine, düşen dişlerin olduğu noktaya titanyum içerikli vidalar yerleştirilerek üzerlerinin porselenden yapılan malzemelerle kaplanması uygulamasıdır. Düşen dişler kişilerin rahatça gülebilmelerini engellerken, yemek yeme faaliyeti esnasında çiğneme sorununa da yol açarlar.

Çene kemiğinde konumlandırılan implantlar, kaybedilen dişin yerini alırlar, diğer dişlere herhangi bir zararları olmaz, ağızda metal tadı oluşmaz ve ömür boyu kullanılırlar. Son derece sağlam yapılı malzemelerden yapıldıkları için ilerleyen süreçlerde aşınmaya, kırılmaya ve renk değişimine uğramazlar.

Diş İmplantı

Diş Protez Uygulamaları

Dişlerin görünüşlerinde büyük rol oynayan, kaybedilen dişlerin yerine çok daha güçlü dişleri koyan, kemik yapısına ve diş dokusuna son derece uyumlu diş tedavileridir. Bir tür diş kaplama tedavisi olan protezler, sabit ve hareketli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Sabit Protez: implantların üzerlerine yapılan, sabit kron, metal veya köprüler şeklinde olan malzemelerdir.

Hareketli Protez: dişlerin yarısından çoğunun düşmesi durumunda geliştirilen ve kişilerin takıp çıkarabileceği türde bir protez türüdür. Bütün yeme içme işlevlerini rahatlıkla yerine getirir, mimik ve jestlerin uygulanmasına engel değildir. Ayrıca diş kayıplarının yol açtığı boşlukları doldurmasıyla da gülüş estetiğinin oluşmasında rol oynar.

Gülüş Estetiği Kimlere Uygulanır?

Kişinin özgüvenini artıran önemli bir uygulama olan diş estetiği, aşağıdaki problemlerden muzdarip kişiler için geliştirilmiştir.

  • Dişlerde renklenme, sararma, kararma, lekelenme olan durumlarda
  • Dişlerin diziliminde bozukluklar, çarpıklıklar ve üst üste binme durumunda
  • Diş boyları çok uzun ve çok kısa veya eşitsizlik olma durumunda
  • Eksik, çatlak-kırık, aşınmış diş vakalarında
  • Diş boyu ve diş etleri arasında mevcut simetri bozuklukları durumunda
  • Genel olarak diş yapısından memnun olmama durumunda

Başvurulabilecek bir tedavi yöntemidir.

Gülüş tasarımına geçilmeden önce, dişteki tartar, çürükler, bakteriler, sararmalar ve lekelenmeler vb. problemler belirlenir. Bu problemler diş sağlığını doğrudan etkilediği için öncelikle bunların tedavisine başlanır. Tedavi sonrasında dişler ve diş etleri iyileştirilir, sağlıklı yapıda, estetik bir görünüme sahip, yüz ile son derece orantılı bir gülüş tasarımı ortaya çıkar.

Gülüş Tasarımı Ne kadar Sürede Yapılır?

Gülüş tasarımı süresi hastanın tedavi gereksinimlerine bağlı olarak değişmekle birlikte çok kısa sürelerde de sonlandırılabilmektedir. Çoğunlukla ortalama 1 hafta içerisinde tamamlanabilirken, vakti olmayan kişiler için 3 günde dahi sonlandırılabilmektedir. Hastalar 1’den fazla diş kaybına sahip olsalar bile 3 veya 4 dişe uygulanan tedavi ile estetik bir gülüşe sahip olabilirler. Tüm ağız implant ve kaplama tedavilerinde bu işlem 1 aya yakın sürebilmekteyken estetik gülüşe minimum sürede kavuşmak isteyenler için bu süre oldukça kısaltılabilmektedir.

Gülüş Tasarımı Kalıcı Mıdır?

Gülüş estetiği tedavisi, kişiden kişiye ve uygulanan tedaviye göre değişkenlik göstererek işlemin ömrünü belirler. Diş tasarımı sonrasında hastalar 6 ayda bir diş kontrollerini yaptırmayı ihmal etmemelidir. Uzman doktorun direktifleri doğrultusunda hareket edildiği ve ağız ve diş bakımı düzenli olarak uygulandığı taktirde bu tedavinin ömrü oldukça uzun süreli olacaktır.

Ancak bu bakımlar ihmal edildiği taktirde bir süre sonra tedavi öncesi durumun nüksetmesi son derece normal bir durumdur. Tekrar tartar oluşumu akabinde bakterilerin ortaya çıkması ve diş kayıpları artışa geçecektir. Tüm bunların yaşanmaması adına tedavi sonrası dişlerinize özen göstermeli, bakımını ihmal etmemelisiniz böylece bir ömür boyu sağlıklı bir gülüşe sahip olursunuz.

Diş Estetiği Fiyatları

Diş estetiği fiyatları uygulanan hastaneye ve işlemlerin çeşitliliğine göre değişkenlik göstermektedir. Her kişinin dişlerinde ve diş etlerinde ortaya çıkan sorunlar farklılık göstermektedir ve bu sorunların tam olarak neden kaynaklandığı, tedavi için hangi yöntemlerin gerektiğini belirleyebilmek kapsamlı bir muayene sürecini gerektirmektedir. Bu anlamda internet ortamında bir fiyat açıklamak sağlıklı ve doğru değildir. Hastaların doktorlarla birebir görüşmeleri, muayene olmaları ve şikayetlerini en açık şekilde dile getirdikten sonra sürecin gerekliliklerini uzmandan öğrenmeleri ve fiyat almaları en doğru olandır.