Türkçe
Rinoplasti Ne Demek? Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır? Fiyatlar
Estetik Cerrahi Wednesday 23rd of February 2022

Burun ameliyatı (rinoplasti) nedir? nasıl yapılır? ne kadar?

Burun estetiği ya da tıptaki adıyla rinoplasti burunda meydana gelen deformasyonları, kırılmaları, bozuk burun yapısını ve nefes alımını zorlaştıran burundaki fazlalık et tedavisine verilen isimdir. Rinoplasti ile burun simetrik bir görünüme kavuşur, solunum kolaylaşır ve kaza ya da diğer aksi durumların neden olduğu deformasyonlar iyileştirilir.

Burun üst yapısı kemikten alt yapısı kıkırdaktan oluşan deri ile kaplı solunum yolundaki en önemli organdır.

Rinoplasti Ameliyatı

Burun ameliyatında gerekli olduğu duruma göre kemik yapısı, kıkırdak dokusu, deri tabakası ya da hepsini birden değiştirebilir. Rinoplasti eğer kişinin estetik kaygısından kaynaklanıyor ise bu durumda kişinin nasıl bir buruna sahip olmak istediği ve doktorun uygun bulduğu ölçüler dahilinde gerçekleştirilir. Ancak durum nefes zorluğu ve kırılma gibi diğer ciddi nedenlerden kaynaklanıyorsa doktor farklı bir yol ve tedavi tarzı geliştirecektir.

Bütün cerrahi ameliyatlarda olduğu gibi rinoplastide kendi içinde riskler taşımaktadır; kanama ve enfeksiyon gerçekleşebilir, vücut anesteziye karşı tepki geliştirebilir. Rinoplastiye ait farklı durumlarda söz konusudur; burunda nefes zorluğu, burun ve çevresinde his kaybı ve uyuşma, burun görünümünde bozukluklar, yoğun ağrı ve renk değişimi, yara izleri, kalıcı şişlik, septum perforasyonu gibidir ve ek cerrahi müdahale gerektirebilir.

Tüm bu riskler söz konusu olduğu için rinoplasti aşamasına geçmeden önce doktor muayenesinden sonra ameliyatın başarılı olup olmayacağına karar verilir.  Bu aşamada önemli olan bir başka nokta ise hastanın tıbbi geçmişidir. Geçirilen ameliyatlar, kronik hastalıklar vb. durumlar doktora aktarılmalıdır.

  • Kanla ilgili herhangi bir rahatsızlığı (hemofili vb.) olan kişiler rinoplasti için uygun adaylar olmayabilirler.

Muayene süreci oldukça kapsamlı olup tam neredeyse bir check-up gerektirmektedir. Ayrıca kişinin yüz özellikleri ile burun içi dışı da incelenecektir.

Böylece deri kalınlığından, burundaki kıkırdakların dayanıklılığına kadar olan tüm fiziksel özellikler tespit edilmiş ve uygunluk değerleri saptanmış olacaktır.

  • Burun estetiği ameliyatında önemli bir başka nokta ise eğer hastanın küçük bir çenesi varsa burun ve çene yapısının birbirine uyumlu olması gerektiği için doktor bazı durumlarda çene ameliyatı da önermektedir.

Rinoplasti Ameliyatı

Rinoplasti Sonrası

Burun estetiği ameliyatından sonra genellikle aynı gün taburcu olunur, bazı durumlarda hastanın bir gün hastanede kalması gerekebilir. Hastanın özellikle ameliyatdan sonraki ilk 3 gün boyunca yanında bir yakınının bulunması çok önemlidir çünkü anesteziden sonraki ilk günler kritik olup hafıza kaybı, geç algılama, yavaş tepki verme ve karar vermekte güçlük gibi yan etkilere neden olabilir.

Pansumanlar genellikle bir hafta boyunca yerinde kalır ayrıca burnun sabit kalması ve zarar görmemesi için bölge atel ile bantlanır. Atelin süresi de yine bir haftayı bulmaktadır. Ameliyat sonrası kanama ve şişme riskini en aza indirgemek adına başın gövdeden yüksekte kalacak şekilde dinlenilmesi gerekmektedir. Bu şekilde kan dolaşımı yüksekte kalan kafaya ulaşamayacağı için iyileşme süreci hız kazanacaktır. Burun bir süre takılan atel ve şişlikten dolayı nefes alma becerisini kaybedebilir bu da son derece normal bir durumdur.

Ameliyattan sonra hatta pansuman çıkarıldıktan sonraya kadar hafif bir kan akıntısının yanında mukus ile karışık kan akıntısı normal bir durumdur. Bu akıntıyı emmesi için burun altına gazlı bez parçası bantlanır. Ancak bu bezin çok sıkı olmaması gerekmektedir.

Bu kritik süreç atlatılana kadar koşu gibi ağır aktivitelerden kaçınmak, duş yerine banyo yapıp suyun yüze ve buruna ulaşmasını engellemek, burun sümkürmek, kabızlık gibi durumlar ameliyat bölgesinde basınca neden olabileceği için daha lifli ve sıvı bazlı beslenerek bu riski ortadan kaldırmak, gülmek ve kahkaha atmak gibi aşırıya kaçan yüz ifadelerinden kaçınmak, dişleri yumuşak dokunuşlarla fırçalamak ve gömlek gibi giyimi basit ve ameliyat bölgesini rahatsız etmeyecek giysiler tercih edilmelidir. 

Rinoplastiden sonra 2 ila 4 hafta arasında gözlerde morluk ve siyah-mor arasında bir renk meydana gelecektir bu da son derece beklenen bir durumdur. Ameliyat bölgesine buz ve buz torbası gibi presler uygulanmamalıdır. Diyetinizden sodyumu uzak tutmanız iyileşme sürecini hızlandıracak şişliklerin geçmesine yardımcı olacaktır.

Rinoplasti Sonrası Sigara

Tüm estetik ameliyatlar için geçerli bir kural olan operasyonlardan 15 gün önce sigara kullanımının sonlandırılması ve operasyondan sonra en az 1 ay süre ile sigara kullanılmaması şeklindedir. Sigaranın en etken maddesi olan nikotin doğruca damarları tıkar ve daraltır bundan dolayı kesilen ve işlem gören bölgelerde yaraların iyileşmesinin gecikmesine neden olur.

Nikotinin cilt kalitesinde ki negatif etkileri de çok yüksek olduğu için yine burun estetiği ameliyatını kötü yönde etkiler. Sigara içen kişiler anesteziden uyanma aşamasında da sorun yaşarlar ve sigaranın neden olduğu öksürük gibi durumlar ameliyattan sonra burun da kanama ve ödeme neden olabilmektedir.

Rinoplasti Sonrası Ödem

Burun ödemi her ne kadar hoş olmayan ve istenmeyen bir durum olsa da mutlaka ortaya çıkan fizyolojik bir durumdur. Vücuttaki her bölge de travmaya maruz kalınması durumunda mutlaka ve mutlaka ödem meydana gelir. Burun ameliyatından sonra oluşan ödem hem çok belirgindir hem de daha geç iyileşir.

Her kişinin cilt yapısına da bağlı olarak değişebilen ödem şu şekillerde gerçekleşir:

  • İnce cilt dokusuna sahip kişilerin burunlarındaki ödem daha hızlı iyileşirken kalın ciltli kişilerin burunlarındaki ödem daha geç iyileşir.
  • Ameliyattan sonra ortalama 6 ile 7 ay arasında ödem de ciddi bir düşüş ve iyileşme sağlanır. Geriye kalan %10’luk ödem ise 1 yıl içerisinde tamami ile iyileşir. Bundan dolayı hastaların cilt yapısı mutlaka ve mutlaka derinlemesine değerlendirilmelidir.

Rinoplasti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Ameliyat yaklaşık olarak 2 ila 2,5 saat arasında sürmekte, duruma ve kişinin fizyolojik yapısına göre değişim göstermektedir. Ancak genel itibariyle ameliyatın bu saat aralığında tamamlanması gerekmektedir. Duruma göre değişmekle birlikte hastanın bir gece hastanede müşahede altında kalması istenebilmektedir. Sonrasında eve giden hastanın birkaç yanında kalacak bir yakınının olması çok önemlidir.

Piezo Cihazı Nedir: Piezo Burun Estetiği Nedir?

Estetik cerrahideki ilerlemelerle beraber son yıllarda en çok rağbet gören tekniklerden biri de ‘Piezo’’dur. Ultrasonik titreşimler üreten cihaz yardımıyla burunda kapalı yöntemlerle şekil verilmesini sağlayan ileri teknoloji uygulamasıdır.

Piezo ultrasonik hızda titreşimler üreten ve bu titreşimler ile sert yüzeylerde aşınmalara neden olan bir cihazdır. İlk keşfedildiği yıllarda mermer kadar sert taşların yontularak üzerine yazı yazılmasına yarayan sanatsal bir alet görevi görmüştür. İlerleyen yıllarda diş hekimleri tarafından fark edilerek diş taşı temizliğinde kullanılmıştır. Piezonun ürettiği dalgalanmalar diş taşı ve tartarların parçalanarak çok daha hızlı temizlenmesini sağlar. Cihaz sonraki aşamalarda işlevini artırarak kemiklerin kesilmesi ve törpülenmesinde de kullanılmaya başlanmıştır.

Piezo Burun Estetiği Ameliyatı

Burun ameliyatlarında en zorlu kısım olan burun kemiklerinin kırılması bölümü piezo cihazı ile müthiş kolaylaşmıştır. Klasik teknikle bu kemikler sert keskilerle kontrollü biçimde kırılırdı ancak burun kemiğinin yapısından dolayı bu işlem her zaman başarılı bir şekilde ilerleyemezdi. Ve istenmeyen yönde kırılan kemikler daha kötü şekil bozukluğuna neden olduğu gibi ameliyatı daha da zorlaştırıyordu. Ayrıca kemiklerin kırılması işlemi travmatik bir durum olduğu için yüzde daha çok morarmaya neden oluyordu.

Piezo bu aşamada büyük kolaylıklar sağlayıp kemikleri hiç darbe ve kuvvet uygulamadan kırarak çok daha sağlıklı ve kesin sonuçlar verir, ayrıca hastalar çok daha hızlı iyileşip sosyal yaşamlarına geri dönerler.

Piezo Burun Estetiği Ameliyatı

Piezo Burun Estetiği Avantajları

Klasik burun ameliyatında kemiklerin sert keskilerle kırılması kıkırdak doku gibi diğer dokulara da zarar vermekteydi. Ameliyat sonrasında şişlik ve morluklar uzun süre kalırken hastanın iyileşip günlük hayatına dönmesi de zaman alırdı.

İşte piezo teknolojisinin getirdiği en büyük avantajlardan biri de kemik dokularda çalıştığı esnada diğer dokulara zarar vermemesidir. Yani piezo kemikleri kırmaz sadece şekillendirir bundan dolayı burun estetiği ameliyatında en çok tercih edilen teknik olmaya başlamıştır.

Piezo Burun Estetiği Zararları

Piezo elektrikli bir cihaz olduğu için çalışma sırasında dikkat edilmezse ısınarak kemikleri yakabilir. Bundan dolayı işlem esnasında cihaz sürekli soğuk su ile soğutulmalıdır. Su debisinde herhangi bir sorun olmadıkça yanıklar olmaz.

Piezo yöntemi ile; kemerli burun estetiğinde, geniş veya dar yapılı burunların standart forma getirilmesinde, burun ucu estetiği ve büyük burun vb. birçok burun formunda rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Klasik yönteme oranla çok daha az zararla atlatılan ve iyileşme sürecinin çok daha hızlı olduğu Piezo yönteminde sonuç itibariyle cerrahi bir operasyon olduğu için; yüzde şişlik, kızarma, morarma ve yoğun hassasiyet meydan gelecektir. Ama bunlar kalıcı olmayıp kısa zaman içinde iyileşecek semptomlardır.

Piezo Burun Estetiği Sonrası

Piezo tekniği burun ameliyatı sonrası bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

Ameliyat sonrasında buruna yerleştirilen tamponların nefes alışverişini zorlaştırmaması için yaprak biçimindeki silikon tamponlar kullanılmaktadır. Böylece nefes yolları tıkanmamakta, solunum çok rahat bit şekilde gerçekleşmekte ve ayrıca çok rahat bir his sağlanmaktadır. Genel düşünceni aksine tamponlar çıkarılırken yoğun bir ağrı hissedilmemekte tam aksine oluşabilecek ağrı en düşük seviyede tutulmaktadır.

Ameliyattan sonra hasta bir gece hastanede yatırılır 5-7 gün içerisinde tamponlar alınır. Ayrıca oluşabilecek ağrıyı dindirmesi ve tedavi sürecini desteklemesi açısından 3 haftanın ardından masaj da önerilmektedir. Buruna yük olmaması için 6 ay süreyle gözlük kullanımı tavsiye edilmez.

Tedavinin en kritik olduğu süreç atlatılana kadar suya dikkat edilmeli ve en az 2 ay denize veya havuza girilmemelidir.

İstirahat sürecinde burnun yüksekte kalması için sürekli yastık ile desteklenmesi gerekmektedir. Ameliyattan sonra özellikle ilk bir ay alkol, sigara ve türevleri kesinlikle kullanılmamalıdır. Ameliyattan sonra bir süre boyunca burnun su ile temas ettirilmemesi gerekmektedir. Burun deliklerine takılan tamponlar ortalama 1 hafta içinde çıkarılmaktadır. Ameliyattan sonra hastaların bir süre boyunca hastaneye kontrole gitmeleri gerekmektedir.

Günümüzde gelişen tıp teknolojisi ile burun ameliyatlarının gerçekleştirilmesi hem hasta hem de doktor açısından müthiş kolaylaştırılmıştır.

Piezo burun estetiği İstanbul bölgesinde oldukça rağbet görmekte ve ileri teknoloji ile desteklenen kliniklerde gerçekleştirilmektedir.

Deviasyon Nedir?

Deviasyon; sapma, normalin dışına çıkma ve eğrilik anlamlarına gelmektedir. Burnun her iki boşluğunu ikiye ayıran bir kolon yapısı vardır. Öndeki kıkırdak dokuyu arkadaki kemik doku destekler buna da septum yapı denir. İşte bu yapının doğrusal bir çizgi de olmaması, yamuk bir şekilde olması durumuna deviasyon denir.

Deviasyon; doğumsal ve çevresel olmak üzere iki nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır:

Doğumsal deviasyon genetik nedenlerden veya doğum esnasında ki travmalardan kaynaklanırken çevresel deviasyon kaza, çocuklukta alınan darbeler vb. dış nedenlerden kaynaklanmaktadır. Her iki durumda hastalarda özellikle efor sarf ederken solunum zorluğu, gece horlama, uyku yetersizliği, ağızdan nefes alınması sonucu dehidrasyon gibi sıkıntılara neden olmaktadır.

Bu durum normal solunum sistemini sekteye uğrattığı için sinüzite yol açar ayrıca hastalar uçak yolculuğu veya denize dalma gibi basınç değişikliklerinde kulaklarında yoğun basınç, tıkanma ve sızı hissedebilirler.

Hemen hemen her yaş ve cinsiyette görülür ancak en sık olarak 20’li ve 30’lu yaşlarda rastlanır ve araştırmalara göre kadınların %40’ına kıyasla erkeklerin %60’lık kısmında daha yoğun ortaya çıkar.

Deviasyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Deviasyon ameliyatları çoğunlukla başarılı bir şekilde sonuçlanır ve bunda doğru tekniklerin kullanılması ve uzman doktorlarca yapılması çok önemlidir. Ameliyat sonrası tekrarlanabilen solunum problemi deviasyon kaynaklı olmayıp konka denilen burun etlerinin tekrar büyümesinden veya burun yan duvarının zayıf olmasından ileri gelmektedir.

Deviasyon ameliyatı da diğer burun ameliyatları gibi hemen hemen aynı standartlarda gerçekleşir ve aynı konfordadır bu nedenle hastaların gereksiz stres ve korku edinmemeleri gerekmektedir.

Ameliyattan önce kan sulandırıcı ilaçlar aspirin vb. kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca vitaminler, ağrı dindirici ilaçlar ve bitkisel karışımların yanında; yeşil çay, sarımsak ve zencefil de tüketilmemelidir.

Her estetik operasyonda olduğu gibi deviasyon operasyonu öncesinde de sigara kullanımı durdurulmalı ve alkol tüketilmemelidir. Genel anestezi ile yapılan ameliyat da son yıllarda lokal anestezi de uygulanmaktadır.

Ameliyat süresi hastanın durumuna bağlı olarak değişebilse de genel itibariyle 30 ila 2 saat arasında sürmektedir. Hasta ameliyat sonrasında evine gidebildiği gibi bir gece için hastane de kalması da gerekebilir. Her burun estetiği ameliyatı sonrasında görülen burundan akıntı deviasyon sonrasında da gerçekleşmektedir bu son derece normal bir durumdur ve akıntının rengi açılarak sona erer.

Hastalarda ameliyatdan sonraki ilk 1 hafta burun gördüğü işlevden dolayı şişer bu da tıkanıklığa neden olur. Ancak normal burun ameliyatında görülen şişme ve morarma meydana gelmez. Hastalar bir hafta işlerine dönebilirler ancak ilk bir hafta istirahat son derece önemlidir.

  • Deviasyon ameliyatı da her cerrahi operasyonda olduğu gibi 18 yaş sınırını gerektirir. Ancak solunum zorluğunun ciddi boyutlarda olduğu durumlarda özel yöntemler kullanılarak çocuk hastalar için de uygulanabilmektedir.

Deviasyon Ameliyatı ile Burun Ucu Düşer Mi?

Deviasyon ameliyatı burnun temel yapısı olan septum kıkırdağını ilgilendirdiği için cerrahın burun ucunda destek sağlayan kıkırdağın ön tarafını da alır ve burun yamukluğu ameliyatını gerçekleştirmezse burun ucu düşmesi gibi sonuçlar kaçınılmaz olacaktır.

Deaviasyon ameliyatı sonrası burun şeklinin değişmemesi gerekmektedir. Ve eğer ameliyat sonrası burnun şeklinde değişiklik meydana gelirse (yaklaşık 3 ay sonra ortaya çıkar) bu da cerrahın burun desteklerini sağlayan yapıyı iyi koruyamadığını gösterir. Bu ameliyatlarda ne tür bir sorun varsa o düzeltilmeli; yamukluk, yapışıklık, tıkanıklık gibi sorunlar varsa bunlar düzeltilmeli ve burnun yapısının bozulmaması için çaba sarf edilmelidir.

Burun Estetiği Fiyatları 

Her burun estetiği ameliyatında olduğu gibi ameliyatın yöntemine göre fiyat ve zaman değişmektedir.  Ve her kişinin ihtiyaçları farklılık gösterdiğinden ön muayene de ameliyatın seyrini ve maliyetini değiştiren unsurlardır. İlaveten sağlık bakanlığı onaylı kliniklerde burun estetiği fiyatlarını paylaşmak yasal değildir.

En sağlıklı ve doğru olanın uzmanlarla yüz yüze görüşmek ve kapsamlı bir muayenenin ardından burun estetiği fiyatlarını öğrenmektir.

Türkiye’de rinoplasti ameliyatı oldukça gelişmiş olup başarılı işlere imza atılmıştır. Rinoplasti doktor tavsiyesi için internette kısa bir araştırma yaparak uzman kişiyi bulmanız sizin için çok daha sağlıklı ve güvenli bir operasyon sağlayacaktır.

İstanbul Vita olarak sizleri uzmanlarımızla tanıştırmaktan ve kliniklerimizde görmekten mutluluk duyarız.