Türkçe
Jinekomasti Nedir? | 2022 Jinekomasti Ameliyatı Fiyatları
Estetik Cerrahi Wednesday 23rd of February 2022

Jinekomasti ne demek? yalancı jinekomasti nasıl anlaşılır? fiyatları

Estetik cerrahi alanındaki gelişmeler ve gelişmelerin güzelleştirme amacının ötesinde daha kapsamlı ve ciddi rahatsızlıkları tedavi etmesiyle birlikte estetik cerrahi, kadınlar kadar erkeklerinde rağbet ettiği bir alan haline gelmiştir. Böylece erkeklerin de muzdarip olduğu bir takım hormonel bozukluklar estetik uzmanlarca tedavi edilip düzeltilmektedir.

Bu rahatsızlıkların başında ise jinekomasti (erkeklerde meme küçültme) geliyor. Erkekler için bir kâbus olan meme büyümesi; jinekomasti ve liposuction (yağ aldırma) gibi çeşitli cerrahi uygulamalarla çok kısa sürede tedavi ediliyor.

Meme dokusunun hormonel olarak ya da tüketilen yanlış gıdalar ile normalin üstünde büyümesine ve şekillenmesine jinekomasti denir. Öte yandan bu durumun en önemli nedenlerinden biri de östrajen hormonunun aşırı salgılanmasıdır. Bundan dolayı tespit için en önce endokrin muayenesi önerilir. 

Çok tehlikeli bir hastalık değildir ama meme hacminin artmasından dolayı erkeklerde göğüs kanseri riskini artırabilir. Çok nadir rastlanan bir hastalık olan meme büyümesi çoğunlukla iyi huylu olmaktadır ve tedavisi kolaydır. Ancak fiziksel görümü bozduğu için kıyafet seçiminde, denizde ve özel yaşantıda özgüven kaybına neden olmaktadır.

Jinekomasti Başlangıcı

Meme büyümesi başlangıç aşamasında iken şişkin meme dokusu, yoğun hassasiyet, memelerin birinde veya her ikisinde de akıntı belirtileri göstermektedir.  Bazen şişkinlik sadece bir memede gerçekleşirken bazı durumlarda her ikisinde de gözlenir. Zaman içinde memede sarkmalara da neden olan bu hastalık çoğunlukla östrojen hormonunun yoğun salgılanmasından kaynaklanmaktadır. Bu semptomlardan şikayetçi olan bireylerin hemen bir doktora başvurması gerekmektedir.

Yalancı Jinekomasti Nedir?

Erkeklerde ortaya çıkan her meme büyümesi jinekomasti değildir. Kilo alımıyla beraber yağ kütlesi artar bu da dolaylı olarak memelerin büyümesine neden olur. Tıp dilinde pseudogynecomastia (yalancı jinekomasti) bir diğer adıyla ise sosyal jinekomastidir. Çünkü hasta göğüslerinin büyümesinden rahatsızlık duyar, tişört, gömlek ve atlet gibi giysiler giymez-giyemez. Hatta bu durumu gizlemek için öne eğik durmayı alışkanlık edinir. Kısacası bir hastalık olmamasına rağmen yalancı jinekomasti de bireylerde psikolojik sorunlara yol açtığı için tedavi edilmelidir.

Jinekomasti Neden Olur?

Jinekomasti Neden Olur?

Hayatın belli periyotlarında doğal olarak jinekomasti görülür. Bazı ilaçların kullanımı yan etki olarak jinekomastiyi ortaya çıkarırken bazı hastalıklarda direk jinekomastiye neden olur. Tüm bu nedenler jinekomastinin %1’ini oluştururken geriye kalan %99’luk kısım neden oluştuğu bilinmeyen jinekomastidir.

  • Bebeklerin %60’ında doğumdan sonraki 28 günlük süreçte geçici olarak ortaya çıkar.
  • Büluğ çağındaki erkek çocukların %64’lük bir kısmında ortaya çıkmaktadır. En çok belirginleştiği yaş ise 14’tür. Ancak sözü edilen bu durum normal bir süreç olup 1-2 sene içerinde düzelmektedir. İkinci sene bittikten sonra bu durum hala düzelmemiş ise estetik cerrahiye başvurulmalıdır.
  • Jinekomastiye bazı hastalık ve bu hastalıklar için kullanılan ilaçlarda yol açmaktadır. Troid bezi sorunları, siroz ve böbrek ile ilgili birçok rahatsızlıkta jinekomastiye neden olurken; böbrek üstü bezleri, hipofiz bezi, testis ve akciğerin hormon salınımına neden olan kanser çeşitleri ve hipogonadizmin yanında birçok kromozom bozukluğu da bu nedenlerin arasındadır.
  • Jinekomastinin en büyük nedenlerinden olan östrojen hormonunun yanında; digoksin, marihuana, simetidin, reserpin, diazem ve teofilin de bu hastalığa neden olmaktadır.

Meme büyümesi yaşayan erkeklerin %90’lık kısmında bu hastalık için herhangi bir neden bulunamaz; hormonel bozukluk veya iç hastalığı saptanamaz yani jınekomasti çoğunlukla yapısal bir sorundur.

Meme büyümesi nedenleri saptanırken ilk muayene hormon testidir. Ameliyat öncesi her hastanın testosteron, östrojen, tiroid ve LH/FSH, HCG gibi hormonlar test edilir ve karaciğerle böbreğin işlevi değerlendirilir.

Liposuction ile Jinekomasti Ameliyatı

Meme büyümesine neden olan faktör artan yağ dokusu ise bu durumda yağ alma işlemi olan liposuction tedavisi uygulanır. Bu çok basit bir tedavi yöntemidir ve yaklaşık olarak 1 ila 1,5 saat arasında sürer. Memelere ya da sadece birine 0,5 cm büyüklüğünde birer kesi açılır. Operasyon sonrası meme bölgesi bir korse ile kapatılır ve bu korsenin 1 ay süresince giyilmesi gerekmektedir.

Ameliyat sonrası hastanede kalmanız gerekmez yalnız ilk 2. gün ilk pansuman ve 1 hafta ya da 10 gün sonra ikinci pansuman şeklinde aralıklar aylara yayılarak bir yıl sürmektedir.

Ameliyadan sonra yoğun ağrı ve sızı olmasa da aktif davranışlarda bulunmamaya ve omuz hareketlerini minimumda tutmaya özen gösterilmelidir.

Jinekomasti Ameliyatı

Bazı vakalarda sadece bir meme dokusu fazlalığı gözlenirken bazı vakalarda ise ikisi birden gözlenmektedir. Böyle durumlarda fazla meme dokusunun alınıp birbirlerine benzeştirilmesi sağlanır.

Meme halkasının hemen altından açılan kesi ile içeri girilir ve buradan fazlalık yağ dokusu cerrahi yöntemlerle alınır. Bu ameliyatta alınan meme dokusu çok büyük önem arz etmektedir çünkü aşırıya kaçan doku boşaltımında meme yapısı çökmektedir. Bu nedenle cerrahi bir işlem olmasından dolayı uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir.

Jinekomasti ameliyatında meme dokusunun çıkarılmasının gerekildiği aşamalarda operasyon 2 ila 3 saat arasında sürmektedir. Devamında duruma göre liposuction da uygulanması gerekmektedir ki bu çok daha kalıcı ve sağlıklı bir sonuca ulaşılmasını sağlar. Bu ameliyat çeşidinde hastanede kalınması gerekebilmektedir.

İlk 10 günlük sürede pansumanlar sık yapılırken sonrasında aylara bölünerek aralıklar uzatılır ve bir yıl sürer.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Tekrar Yağlanma Olur Mu?

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Tekrar Yağlanma Olur Mu?

Jinekomasti hormonel bazlı bir sorundan kaynaklanıyor ise ameliyat sonrası tekrarlanması olasıdır. Ameliyat sadece dış görünümü düzeltme işine yaramaktadır. Altta yatan nedenler çözülmediği sürece tekrarlanması yüksek risk taşır bundan dolayı ameliyat olmadan önce durumun iyi araştırılması ve derinlemesine bilgi edinilmesi önem taşımaktadır.

Ancak durum kilo alımından kaynaklıysa düzenli beslenme ve aktif bir yaşam edinerek bu sorunu kalıcı olarak çözebilirsiniz.

Aşırı Kilo Kaybından Sonra Sarkmış Memelerin Cerrahi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çağımızın hastalıklarından olan obezite tedavisinde diyet ve sporun yetişemediği noktada devreye giren bariatrik cerrahi aşırı kilo kaybı sonrası vücutta meydana gelen sarkmaları cerrahi işlem ile tedavi eder. Bu noktada sarkık erkeklerde meydana gelen sarkık meme estetik cerrahlarınca ameliyat ile toparlanır.

Ayrıca bazı fizyolojik durumlarda da erkeklerin bir kısmında meme sarkmasıyla karşılaşmaktayız. Bu ve buna benzer durumlarda liposuction ile fazla meme dokusunun ameliyat ile çıkarılmasından sonra sarkmış deri dokusun da alınması gerekmektedir.

Pozisyonun ne durumda olduğuna bağlı olarak ameliyat yaklaşık olarak 2 ila 3 saat arasında değişmektedir. Bir gece hastanede müşahede altında tutulduktan sonra kısa bir süre dren kullanılabilir ve 1 ay süresince korse giyilmesi gerekebilir.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • 1 ay boyunca korse giyilmesi gerekmektedir
  • Pektoral kas hareketlerinin (omuz) azaltmanız gerekmektedir
  • Ameliyat sonrası göğüs bölgesinin dinlendirilmesi ve yoğun hareketlerden kaçınılması gerekmektedir
  • Spor, terleme, stres ve alkol tüketiminden kaçınılmalı ve sağlıklı besinler tüketilmelidir

Jinekomasti Korsesi

Memelerinden şikayetçi olan kadınlar ve erkekler için üretilen jinekomasti korsesi ince ve şeffaf kıyafetlerin altından göğüslerin belirginliğini azaltma görevi görür. Meme ameliyatlarından sonra iyileşme sürecini hızlandırdığı için kullanımı çok önemlidir. Aşırı şişliği engellemesinden dolayı kullanımı büyük fayda sağlamaktadır.

Jinekomasti Atleti

Kinekomasti atletinin görevi korse de olduğu gibi fiziksel suni bir görünüm sağlamaktır. Memenin büyümesinde veya yağ dokusunun yok edilmesinde herhangi bir faydası maalesef yoktur. Ancak atlet kullanılırken meme dokusunu sıkıştırıp, daraltarak memenin giysilerin altından daha az görünür olmasını sağlar. Sonuç olarak jinekomasti sorununa kalıcı değil geçici bir çözüm sunar. Kalıcı çözüm ancak ameliyat ile gerçekleşmektedir.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Spor

Özellikle ilk bir hafta kesinlikle istirahat edilmeli ve bedensel hareketlere dikkat edilmelidir. Yorucu işler, efor gerektiren uğraşlar, ağır kaldırma gibi aktiviteler bir süre için sonlandırılmalı; dolaşımı hızlandırmak için kısa yürüyüşler yapılmalıdır.

Kesin olarak uyulması gereken bir diğer kural ise kesinlikle araba kullanılmamalıdır.

  • Jinekomastiye neden olan uygulamalardan biri de sporcuların kullandığı ilaçlardır (steroidler; yağ yakıcı, anabolik, androjenik, anti-östrojenler, insülin hormonları ve büyüme hormonları). Hormon dengesini bozacak ve vücut anatominizi değiştirebilecek her ilaçtan katiyen kaçınmalısınız.

İlk bir aylık kritik süreç atlatıldıktan sonra ufak çaplı egzersizlere başlanabilir.

Jinekomasti Bitkisel Tedavi

Erkeklerde meme büyümesini önleyebilecek alternatif tedavi seçeneklerinden biri de bitkisel yöntemlerdir. Kimyager ve beslenme uzmanı İbrahim Saraçoğlu’nun önerdiği testere dişli aslan pençesi kürüdür.

Kürün tarifi:

1 bardak su kaynatılır ve içine 1 tatlı kaşığı testere dişli aslan pençesi katılır. 6 dakika demlemeye bırakılır. Ilıyınca tüketilir.

Bu kür günde3 iki defa uygulanmalıdır. Gün içindeki ilk kür öğle yemeğinden 2 saat sonra diğer ölçek ise gece yatmadan öncedir. Etki edebilmesi için 1 ay boyunca aralıksız tüketilmelidir. Bu uygulamadan sonra bir hafta ara verilip 1 ay daha uygulanması kesin sonuç alınmasını sağlamaktadır.

Jinekomasti Beslenme

Her cinsin temel hormonu karşı cinste de cüzi miktarda bulunur. Ve hormonlar karşı cinste daha farklı bir görev edinir. Örneğin: Erkeklerde prostat ve sperm kanalları üzerinde etkili olan androjen hormonunun kadınlarda ki görevi ise vajinanın gelişimini sağlamaktır. Yani erkekte östrojen ile kadında androjen hormonunun kendi bedenleri ile karşı bedendeki görevleri birbirinden faklıdır.

Eğer bu hormonların salgılanması normalin dışına çıkarsa bir takım fizyolojik sorunlar ortaya çıkar. Östrojen hormonun seviyesinin değişmesi ile erkekte meme büyümesinin görülmesi gibi.

Beslenme düzeni ve tükettiğimiz yiyecekler bedenimizi etkiler mi? Evet etkiler.

Tükettiğimiz her yiyeceğin vücudumuza artı veya eksi kesin bir dönüşü vardır. Fast food, çok baharatlı, şekerli ve yağlı yiyeceklerin aşırı tüketimi cilt yapısında estetik sorunlara yol açarken, yoğun yağlanmaya ve hormon dengesinin de bozulmasına yol açarak birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olur.

Örneğin: Kadınlarda anormal tüylenme yanlış beslenme ve hormon bozukluğunun işaretçisidir. Aynı şekilde erkeklerde meme büyümesi de yanlış beslenme dolaylı olarak da hormonel bozukluğun işaretçisi olabilmektedir.

Hangi Besinlerde Östrojen Hormonu Yüksektir?

Hangi besinlerde hangi hormonların yüksek olduğunu bilmek sağlıklı beslenme ve diyet programı için önem taşır. Bu anlamda östrojen bakımından zengin besinlerin bilinmesi jinekomasti sorunu yaşayan bireylerin tüketimine dikkat etmesi açısından önemlidir.

  • Anason
  • Keten tohumu
  • Nohut
  • Maydanoz
  • Susam
  • Kızılderili otu
  • Tofu
  • Bezelye
  • Civan perçemi
  • Soya fasulyesi
  • Kuru hurma
  • Kuru kayısı
  • Ada çayı
  • Kuru erik
  • Soya yoğurdu şeklindedir

İki farklı derecesi olan jinekomasti erken dönemde teşhis edilip diyet ve spor programıyla düzeltilebilir.

Büluğ çağındaki jinekomasti de yine ileri ilerlemiş tablolara rağmen diyet ve spor programıyla düzeltilebilir. Aşırı kilo ile meme bölgesinde meydana gelen doku artışı ve yağlanma çoğunlukla jinekomasti ile karıştırılıyor ancak bu ikisinin sonucu aynı olsa da çıkış sebepleri farklılık gösterdiği için tedavi yöntemleri ve uygulanan prosedürle farklılık göstermektedir.

Kilo kaynaklı meme büyümesi sağlıklı beslenme ve spor ile kontrol altına alınır ve obezite değil ise sadece spor ile vücut normal formuna kavuşmaktadır ancak sorun obezite ise kilo kaybından sonra deri sarkması meydana geleceği için estetik cerrahi operasyon ile vücudun şekle sokulması gerekmektedir.

Meme Küçültme Ameliyatı Avantajları Nelerdir?

Meme Küçültme Ameliyatı Avantajları Nelerdir?

Erkeklerin asla hoşlanmadığı ve estetik olarak da uyumsuz görünen feminen meme gelişimi erkeklerde özgüven kaybına neden olup, psikolojik sorunlara da yol açmaktadır. Bu anlamda gelişen estetik cerrahi ile bu sorun hangi soruna bağlı olursa olsun kalıcı çözüme ulaştırılarak bireylerin hayatlarında ve psikolojilerinde son derce önemli geri kazanımlar sağlamaktadır.

  • Meme küçültme ameliyatı sonrası hastalar her zaman ve her yerde özgür hissederler,
  • Günlük hayattaki fiziksel aktiviteler düzene girer,
  • Memelerin anormal şekilde büyümesi ile ortaya çıkan sağlık sorunları iyileştirilir ve kişiler daha sağlıklı bir yaşam elde ederler,
  • Hormonlar dengeye sokulur ve bu sayede kişiler daha sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinirler.

İstanbul jinekomasti ameliyatı için başvurulabilecek birçok klinik mevcuttur ancak doğru klinik için iyi değerlendirmeler yapılmalı ve haklarındaki her detay incelenmelidir.

Meme Küçültme Ameliyatının Dezavantajları Nelerdir?

Cerrahi bir müdahale olmasından dolayı az miktarda da olsa kanama, morarma, şişme gibi riskler taşımaktadır. Ne kadar doku alınacağı iyi tespit edilmelidir aksi taktirde aşırıya kaçan dokular sonrasında memede çöküntüye neden olabilir.

Bu anlamda ameliyat sonrasında ki zararları en aza indirgemek için tedavinin uzman doktorlarca ve en iyi kliniklerde yapılması tavsiye edilir.

  • Meme küçültme ameliyatı meme içindeki fazla yağ dokusunun alınması işlemidir yani kasın üstünde kalan kısımdır. Bu yüzden kasa ya da kasın altına inmeyecek şekilde planlanması ve uygulanması çok önemlidir. Aksi taktirde pektoral kasa, kemiklere-göğüs kafesine ve akciğere zarar verme riski yüksektir. Bundan dolayı bu ameliyatın uzman kişilerce yapılması gerektiğini hatırlatmakta fayda vardır.

Jinekomasti Ameliyatı Fiyatları 

Görüldüğü üzere jinekomasti çok çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen komplike bir vaka veya hastalıktır. Bu durumda doktor kontrolü olmadan nasıl bir tedavi izleneceği kesinleşmeden fiyat belirlemek doğru değildir.

Jinekomastiden şikayetçi bireylerin bir uzmana başvurmaları ve muayene olmaları alınacak en doğru karar olup kulaktan duyma bilgilerle tedaviye girişmek son derece yanlıştır.

Türkiye hastanesi jinekomasti alanında büyük işlere imza atmaktadır. İstanbul Vita olarak bu anlamda hastalarımızın sağlığını en üst seviyede tutarak uzman doktorlarımızca başarılı sonuç elde etmekteyiz. Jinekomasti ameliyatı yapan hastaneler iyi araştırılmalı ve imza attıkları işler değerlendirilmelidir. Jinekomasti ameliyatı fiyatları hakkında en doğru bilgiyi almak ve size en uygun tedavi yöntemini öğrenmek için formu doldurup tecrübeli destek ekibimizle konuşabilirsiniz.